"Svagt stöd för jobbskatteavdrag"

ARBETSMARKNAD2013-02-11

Det vetenskapliga stödet för att jobbskatteavdragen sänker arbetslösheten är svagt. Det skriver TCOs chefsekonom Göran Zettergren i en debattartikel i Aftonbladet.

I en rapport från finansdepartementet påstås att försämringen av a-kassan och jobbskatteavdragen leder till att arbetsutbudet ökar, medan sysselsättningen ökar ännu mer, så att arbetslösheten faller, skriver Göran Zettergren:

”Finansdepartementet har inte kunnat hänvisa till en enda studie – svensk eller utländsk – som påvisar sådana omfattande effekter på arbetsmarknaden. Rapporten baseras på ett mycket selektivt urval av studier som tolkats på ett tendentiöst sätt. Istället för hållbara belägg presenteras indicier och pusselbitar från olika forskningskällor som inte hänger ihop inbördes.”

Den låga arbetslöshetsförsäkringens mycket negativa effekter på samhällsekonomin har kommit i skymundan, skriver Göran Zettergren. Fler arbetslösa tvingas leva på försörjningsstöd som troligen har betydligt skadligare incitaments- och inlåsningseffekter än a-kassan. A-kassan har tidigare hjälpt till att upprätthålla hushållens köpkraft och därmed minskat lågkonjunkturens genomslag på efterfrågan:

”På lös grund har flera års jobbpolitik byggts upp och försvarats. Samtidigt stiger nu arbetslösheten återigen från redan höga nivåer. Det är uppenbart att den nuvarande jobbpolitiken inte fungerar och den vilar inte heller på någon vetenskaplig grund”, skriver Göran Zettergren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA