Svagt skydd mot mutor i staten
Myndigheter och statliga bolag har för svagt skydd mot korruption, anser Riksrevisionen. Regeringen bör klargöra att ledningarna har ett ansvar för att skydda verksamheten och göra en riskanalys.
– Skyddet är dåligt, och en orsak är att det inte finns någon klar förväntan om att man ska arbeta med de här frågorna, sa riksrevisor Kjell Larsson på ett seminarium om en ny rapport från Riksrevisionen.
Rapporten sammanfattar tidigare granskningar av Apoteket, Banverket och Läkemedelsförmånsnämnden. Man har också intervjuat personer i ledningen för Arbetsmiljöverket, Försvarets materielverk, Migrationsverket, Tullverket och Svenska Spel.
De granskade bolagen och myndigheterna ansåg alla att risken för korruption var låg inom deras verksamhet och att den interna kontrollen var tillräcklig. Men Riksrevisionen påpekar att man inte analyserat risken för mutor, att man inte följer upp att reglerna efterlevs och att man inte har en systematisk ansvars- och arbetsfördelning.
Systembolaget fick beröm för de åtgärder bolaget nu har genomfört för att förebygga mutbrott och annan otillbörlig påverkan. Samtidigt är Systembolaget ett exempel på att korruption uppenbarligen förekommer i den statliga sektorn. Men hur vanligt det är, är svårt att veta.
– Utan polisutredningar är det mycket svårt att konstatera mutor, sa Claes Isander från Riksrevisionen. Det kanske bara är någon procent som upptäcks, och ännu färre går till fällande dom.
Enligt Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption, är omkring 50 personer i stat och kommun föremål för utredning just nu.
– I vardagen är det ett stort problem att nästan ingen vet vad en muta är, sa han. Den vanligaste invändningen i våra utredningar är att man inte förstår problemet. Normsystemen är otydliga, och vad som är godtagbart i en situation är det inte i en annan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.