Misstankar om korruption vanliga

STATSFÖRVALTNING2015-10-15

Mer än var fjärde statlig myndighet har haft misstankar om korruption de senaste två åren. Bara varannan har gjort en övergripande analys av risken för korruption.

På uppdrag av regeringen har Statskontoret kartlagt de statliga myndigheternas arbete med att förebygga korruption. Statskontoret redovisar i sin rapport resultatet av en enkät om misstankar om korruption och det korruptionsförebyggande arbetet vid 260 myndigheter. 28 procent av myndigheterna uppger att de haft misstankar om korruption inom myndigheten under de senaste två åren. Statskontoret drar slutsatsen att det också förekommer faktiska fall av korruption. Enligt rapporten kan svaren omfatta företeelser av väldigt varierande allvarlighetsgrad, allt från uppsåtlig och grov brottslighet till enstaka och enklare händelser.

Enkäten visar att myndigheter med många anställda oftare har haft misstankar om korruption än myndigheter med få anställda. Till myndigheter med stor risk för korruption hör bland annat de som lyder under förordningen om intern styrning och kontroll och de som är styrelsemyndigheter.

Varje myndighet är skyldig att identifiera vilka risker för skador eller förluster som det finns i verksamheten. Trots det har bara hälften av myndigheterna analyserat riskerna för korruption. Myndigheter som är stora och/eller lyder under förordningen om intern styrning och kontroll gör enligt rapporten riskanalyser oftare än andra. Var fjärde myndighet saknar en utpekad funktion eller person med operativt ansvar för korruptionsfrågorna. Det är särskilt vanligt bland mindre myndigheter.

Statskontoret tycker att regeringen bör öka uppmärksamheten kring korruptionsfrågan. I rapporten föreslås att Ekonomistyrningsverket får i uppdrag att utveckla stödet till myndigheterna avseende korruptionsförebyggande arbete. Statskontoret föreslår också att regeringen överväger att inrätta en gemensam visselblåsarfunktion i statsförvaltningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA