”Svag strategi för arbetsmiljön”

ARBETSMILJÖ2014-06-10

Efter två års försening presenterar EU-kommissionen en ny strategi för arbetsmiljöarbetet i medlemsländerna. Men Europafacket tycker inte att den var värd att vänta på. Svag och utan substans, är omdömet.

Den förra europeiska arbetsmiljöstrategin gällde 2007-2012 och ledde till att alla 27 medlemsländer införde egna, nationellt anpassade strategier, skriver kommissionen i sitt nya dokument. Enligt rapporten innebar den att arbetsmiljön fördes upp på den politiska dagordningen i många länder.

Årligen mister omkring 4 000 människor i EU-länderna livet i arbetsrelaterade olyckor. Närmare 160 000 dödsfall i cancer och andra sjukdomar anses vara orsakade av arbetet.

Europafacket är kritiskt till att kommissionen dröjt med att lägga fram sin nya strategi. Och när den väl kom var den svag och substanslös, skrivervice generalsekreterare Józef Niemieci en kommentar. ”Den innehåller inga konkreta förslag till handling och inga specificerade förbättringar för hälsa och säkerhet.”

Europafacket är också kritiskt till att kommissionen tycks eftersträva avregleringar på arbetsmiljöområdet för att förenkla för små och medelstora företag. ”Anställdas säkerhet är inte en byråkratisk börda”, framhåller Józef Niemiec.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA