Studenter får för lite undervisning

HÖGSKOLAN2013-06-03

Nästan varannan heltidsstudent vid universitet och högskolor uppger att de får mindre än nio timmars lärarledd undervisningstid i veckan. Det visar en undersökning som genomförts av TCO.

TCO har gjort en enkät med 1 844 heltidsstudenter vid cirka 40 universitet och högskolor. Nästan hälften av dem säger att de har mindre än 9 timmars undervisningstid per vecka, och hälften säger att de lägger mindre än 15 timmar per vecka på självstudier.

Undersökningen visar också på andra kvalitetsbrister. Det är mycket ovanligt att studenter diskuterar kurskrav eller uppgifter med sina lärare – tre av fyra gör det sällan eller aldrig. Varannan säger att de sällan eller aldrig får feedback inom rimlig tid och att lärarna sällan eller aldrig motiverar dem att göra sitt bästa. Omkring fyra av tio studenter kommer ofta eller mycket ofta oförberedda till undervisningen, och nästan sex av tio bidrar sällan eller mycket sällan till diskussioner i undervisningen.

TCO redovisar några mindre förbättringar sedan organisationen började göra studentenkäter år 2009. Andelen studenter inom den grupp som har allra lägst andel undervisningstid har minskat något, medan andelen som har mer än tolv timmar lärarledd undervisning har ökat svagt. Men mot bakgrund av att regeringen satsat 700 miljoner kronor för att öka den lärarledda tiden är förbättringen liten, anser TCO:

”Det är mycket bra att regeringen tillfört ekonomiska resurser för att öka den lärarledda tiden. Tyvärr ser vi inte att det lett till något resultat. Åtgärder måste sättas in för att följa upp och säkra att de satsningar som görs framöver kommer studenterna till del i form av mer lärarledd undervisningstid”, säger TCOs ordförande Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA