Annons:

Bild: Säkerhetspolisen

Stridsgas uppmätt vid Säkerhetspolisens huvudkontor

SÄKERHETSPOLISEN2024-02-28

Handlingar som Svenska Dagbladet tagit del av bekräftar att stridsgasen fosgen uppmätts i samband med larmet vid Säkerhetspolisens huvudkontor i fredags.

Handlingar från Länsstyrelsen i Stockholms län som Svenska Dagbladet tagit del av bekräftar att stridsgasen fosgen uppmättes vid Säkerhetspolisens huvudkontor vid det larm som föranledde en utryckning fredag 23 februari.

Det var vid lunchtid som larmet om en gasläcka vid myndighetens kontor gick till räddningstjänsten. Runt 500 personer evakuerades. Åtta fördes till sjukhus med luftvägssymtom, men kunde åka hem senare under helgen.

Tidigt förekom medieuppgifter om att det rörde sig om fosgen, men de har inte bekräftats förrän nu.

Enligt de uppgifter från länsstyrelsen som Svenska Dagbladet tagit del av ska sensorer på huvudkontorets tak ha uppmätt 0,6 ppm fosgen. Koncentrationen ska vid kortare exponering kunna leda till illamående och andningssvårigheter, men efter några timmar kan den vara livshotande.

Polisen, räddningstjänsten eller Säkerhetspolisen vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna.

”När det gäller vår egen utrustning och hur våra lokaler är utformade så är det ingenting som vi kan gå in på. Vi vill inte exponera våra förmågor inför våra motståndare”, säger Säpos presstalesperson Gabriel Wernstedt till tidningen.

Underrättelseexperten Joakim von Braun säger till TT att han inte tror att det rör sig om ett medvetet utsläpp av fosgen, och menar att det kan finnas andra möjliga förklaringar.

”Av att man har svetsat, eller något annat, och att kolmonoxid och klorgas då kunnat förenas i antingen fosgen eller något som liknat det. Sedan när man slutat försvinner gasen och blandas upp i luften”, säger han till TT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA