Strejk mot EUs krispolitik

EU2012-11-14

I dag protesterar fackförbund över hela Europa mot åtstramningspolitiken. I Sverige uppmärksammas dagen av LO, TCO och SACO. STs avdelning inom universitet och högskolor avråder riksdagen från att stödja EUs finanspakt.

Enligt europafacket, ETUC, strejkar fack i Grekland, Portugal, Spanien och Italien - mot EUs åtstramningspolitik. I Frankrike och en del östeuropeiska länder som Rumänien, Slovenien och Tjeckien kommer det att hållas demonstrationer. I många andra av EUs länder anordnas olika aktiviteter. Totalt räknar ETUC med att omkring 40 fackförbund kommer att agera i 23 länder.

”Den förda krispolitiken har misslyckats. Det är dags för EUs beslutsfattare att inse detta innan det sociala priset blir för högt för EU att bära”, skriver LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på LOs webbplats inför den av Europafacket utlysta europeiska dagen för handling och solidaritet 14 november.



Facken menar också att krispolitiken medfört att fackliga rättigheter undergrävs.

 

”Angrepp på förenings- och förhandlingsrätten i de krisdrabbade länderna är ett angrepp på allas våra rättigheter. Det är med stor oro vi ser hur kollektivavtal, anställningsskydd och välfärdssystem bryts sönder. Demokratiska värden undermineras och samhällsfreden hotas”, skriver Karl-Petter Thorwaldsson.



Samtidigt föreslår regeringen att riksdagen ratificerar ”Fördraget om stabilitet, samordning och styrning inom ekonomiska och monetära unionen”.

Det är något som avdelningsstyrelsen för ST inom universitets- och högskoleområdet avråder ifrån. Läs deras debattartikel här.

”Med den föreslagna finanspakten, där det bara blir tillåtet att lägga budgetar som är i balans eller ger ett överskott, blir det omöjligt att föra en nödvändig expansiv politik inom offentlig sektor, i en situation där luften gått ur den privata sektorn”, skriver avdelningsstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Ekonomi EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA