Storregioner kan införas stegvis

STATSFÖRVALTNING2016-05-19

Det kan införas större regioner redan 2019 enligt det förslag som Indelningskommittén lagt fram. Men i så fall kommer vissa län fortfarande att stå utanför den nya regionindelningen.

Varken Skåne eller Blekinge har ställt sig bakom förslaget att införliva Blekinge med nuvarande region Skåne.

”Vi har varit eniga i Skåne och Blekinge. Vi är för större regioner, men vi tycker inte att Skåne-Blekinge är tillräckligt stort, utan i så fall ville vi ha Kronoberg, Kalmar och kanske Halland också”, säger regionrådet Christina Mattisson, S, som representerat Blekinge i Indelningskommitténs samråd, till SVT.

Därmed måste också bildandet av den tänkta Östra Götalandsregionen anstå, och besked om framtiden för Halland, Östergötland, Jönköping, Kalmar och Kronoberg får vänta. Uppsala kan komma att ingå i en ny Svealandsregion från 2019, men i så fall utan Dalarna som tills vidare ställt sig utanför den nya storregionen. Också sammanläggningen av Stockholm och Gotland till en gemensam region får avvakta.

”Men vi har inte ändrat kartan. I dag har vi nämnt vilka vi uppfattar har en acceptans att genomföra förändringen tidigare”, säger Indelningskommitténs vice ordförande Kent Johansson till TT.

Enligt kommittén har Norrland, Svealand och Västra Götaland visat vilja att bilda storregioner redan 2019. Den nya regionindelningen är tänkt att genomföras till fullo år 2023.

Ett nytt delbetänkande från Indelningskommittén ska presenteras i juni. Slutbetänkandet kommer i augusti 2017. Avsikten är att statliga myndigheters organisation ska följa de nya storregionerna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA