Större olycksrisk för inhyrd

ARBETSMILJÖ2012-10-16

Bemanningsföretagen är dåliga på arbetsmiljöfrågor. Det anser Arbetsmiljöverket efter ett stort antal inspektioner. Arbetsolyckorna är vanligare bland inhyrda medarbetare.

Inom ramen för en flerårig nationell tillsynsinsats inom bemanningsbranschen har Arbetsmiljöverket hittills inspekterat 600 arbetsställen. Drygt hälften av företagen har fått anmärkningar, som lett till närmare 1 000 krav på förbättringar av arbetsmiljön.

Med 12 anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro per 1 000 anställda har bemanningsbranschen ett snitt som ligger dubbelt så högt som övriga branscher. De som drabbas är ofta unga medarbetare.

Enligt myndigheten visar inspektionerna att bemanningsföretagen generellt är dåliga på att ta del av kundföretagens undersökningar och riskbedömningar innan man tar på sig uppdrag. I avsaknad av djupare kunskap om riskerna hos kundföretaget blir riskbedömningarna ofta ytliga och bristfälliga.

Enligt Arbetsmiljöverket leder den hårda konkurrensen i branschen till att uthyrningsföretag väljer att inte kräva åtgärder mot brister hos kundföretaget. Man vill inte förlora kunden och har inte råd att tacka nej.

Vanliga brister som kom fram under inspektionerna är otillräcklig introduktion av inhyrd personal, okunskap om vem som står för arbetsmiljöansvaret och okunskap om vem som ska anmäla olyckor och tillbud till Arbetsmiljöverket.

”Arbetsskadorna inom bemanningsbranschen är oroande höga. Det är oerhört viktigt att arbetsgivarna inom branschen skärper sitt arbetsmiljöarbete och åtgärdar de här bristerna”, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA