Stor risk för felaktiga utbetalningar vid utlandsinkomster

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2024-09-12

Riskerna för felaktiga utbetalningar är stora när mottagaren har inkomster från andra länder, framhåller Riksrevisionen efter en granskning och rekommenderar ökat informationsutbyte myndigheter emellan.

Allt fler människor i Sverige har inkomster från utlandet som påverkar utbetalningar från socialförsäkringssystemet, skriver Riksrevisionen i en text på myndighetens sajt. Under 2022 hade ungefär var femte person som fått ut pengar från någon av de granskade socialförsäkringsförmånerna någon gång arbetat eller bott utomlands. Riksrevisionens granskning visar att arbetssätt, rutiner och kontroller brister i flera led, och att risken för felaktiga utbetalningar är stor.

”Ett problem är att Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten huvudsakligen förlitar sig på att individen själv anmäler uppgifter om utländska inkomster. Det görs även få systematiska efterkontroller och nästan inga omräkningar av beviljade ersättningsbelopp”, kommenterar projektledaren Tina Malmberg granskningsrapporten.

Ibland beror de felaktiga utbetalningarna enligt Riksrevisionen på att det har saknats rättsliga förutsättningar för ett effektivt informationsutbyte. Skatteverket har inte möjlighet att systematiskt dela uppgifter om utländska inkomster med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten.

Riksrevisionen har jämfört Skatteverkets uppgifter för år 2022 om personers nordiska pensioner med de uppgifter som Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten har. Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten saknade uppgifter för cirka 12 500 personer. För garantipension innebar detta exempelvis att cirka 2 200 personer sammanlagt fick 21 miljoner kronor för mycket utbetalt det året.

”Uppskattningen gäller endast en av flera granskade förmåner, och är troligen bara toppen av ett isberg. Särskilt med tanke på att problemen med informationsutbyte om utländska inkomster är större med länder utanför Norden”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att försöka få till stånd automatiskt informationsutbyte med andra länder. Regeringen behöver enligt Riksrevisionen också ge Skatteverket rätt att systematiskt dela relevant information med Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten. Vidare föreslår Riksrevisionen att myndigheterna ökar sitt samarbete med andra länder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA