Stor arbetslöshet bland funktionshindrade
Bara en av fjorton av dem med personlig assistans och en av fyra med handikappersättning har ett osubventionerat arbete. Män får oftare en anställning medan kvinnor oftare får sjukpenning.
Det visar en rapport från Socialstyrelsen som omfattar 68 000 personer som har personlig assistans eller något annat stöd för funktionshindrade från Försäkringskassan.
Åtta procent av dem har någon form av anställning med lönebidrag, men de allra flesta står utanför arbetsmarknaden.
- Den enskilde individen påverkas mycket negativt av att stå utanför arbetsmarknaden. Förutom den sämre ekonomin begränsas delaktigheten i samhället och den psykiska och fysiska hälsan försämras, säger Karin Flyckt, som lett arbetet med rapporten.
Rapporten visar också på stora skillnader mellan hur män och kvinnor stöds. Män har oftare anställning med lönebidrag eller inom Samhall, medan kvinnor oftare får sjukersättning. Det är vanligare att män får ersättning för bilanpassning, medan kvinnor får färdtjänst.
Funktionshindrade har ofta väsentligt sämre ekonomi. Nio av tio av de i arbetsför ålder som har personlig assistent hade enligt rapporten ingen löneinkomst alls. Motsvarande siffra för övriga befolkningen var tre av tio.
Även om man räknar på disponibel inkomst, inklusive bidrag och andra ersättningar, är funktionshindrade i allmänhet fattigare. Funktionshindrade har dessutom ofta stora kostnader förknippade med sitt funktionshinder.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.