Annons:

Jag tror att en del medarbetare riskerar att hamna med Svarte Petter, säger Mikael Sandberg.
Bild: Sören Fröberg
Jag tror att en del medarbetare riskerar att hamna med Svarte Petter, säger Mikael Sandberg.

Stödpersonal i riskzon när det sparas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2008-04-22

En stimulanspeng ska locka arbetsförmedlare att byta kontor när Arbetsförmedlingen stuvar om. Om för få nappar riskerar anställda att sägas upp. Men enligt ST kan stödpersonalen bli de verkliga förlorarna.

Det händer mycket på nya Arbetsförmedlingen just nu. Nyligen petades generaldirektören Bo Bylund överraskande från sin post. Stabschefen Lena Liljebäck har tills vidare tagit över rodret.

Bo Bylund ledde en omfattande omorganisation där 500 miljoner kronor ska sparas bara i år. Största delen tas inom stödfunktioner där ett par tusen anställda jobbar. Samtidigt byggs förmedlingsverksamheten ut.

Arbetsförmedlingen har i år förändrat modellen för hur pengar fördelas till förmedlingskontoren. Tilldelningen bygger nu på arbetsbelastning, till exempel antalet sökande som kvarstår efter viss tid, i stället för antalet anställda. Det innebär att vissa kontor i exempelvis Norrlands inland, måste banta medan andra, bland annat vid Norrlandskusten, behöver mer folk.

Två timmars pendling enkel väg

För att öka rörligheten har arbetsgivaren infört en stimulanspeng om 2 000 kronor per månad i ett halvår för dem som väljer att byta till ett »bristkontor«. Erbjudandet gäller till mitten av maj, och enbart för förmedlare. Blir den frivilliga rörligheten inte tillräcklig kommer anställda att tvingas byta kontor, eller bli uppsagda. Tumregeln är att man måste acceptera upp till två timmars pendling enkel väg varje dag.

Men överlag väntas övertaligheten bli allra störst bland stödpersonalen. De omfattas dock inte av stimulanspengen, och hittills har alltför få spontant gått över till förmedlingsverksamhet. ST befarar därför att stödpersonal kommer att ha få valmöjligheter när deras jobb försvinner.

– Arbetsgivaren tror att man ska klara det här, säger Mikael Sandberg i STs avdelningsstyrelse. Men jag tror att en del medarbetare riskerar att hamna med Svarte Petter om inte arbetsgivaren stimulerar bättre.

Många kan få chock

Om besparingarna ska kunna räknas hem i år har arbetsgivaren bråttom, konstaterar Mikael Sandberg. Han räknar med besked redan före midsommar.

– De måste ha löst sin karta innan semestern, annars sitter de med personalkostnader långt in på nästa år. De allra flesta har ett års uppsägningstid. Egentligen måste de här pusslen läggas vid samma tillfälle, men det görs inte. Jag misstänker att många i stödpersonalen får en chock när det blir övertalighet. Finns inte möjlighet att flytta in i kärnverksamheten vet inte jag vart de ska ta vägen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA