Stöd åt utsatt fack i Sydkorea

ISKA2003-12-03

Den sydkoreanska regimen driver ett hårt förtryck mot facket. De senaste åren har mer än 750 fackliga ledare kastats i fängelse. Nu får facket internationellt stöd.

Av:  Jan-Åke Porseryd

De sydkoreanska fackförbunden vädjade om sina fackliga kamraters hjälp vid de stats- och kommunalanställdas (ISKA) världskongress i Ottawa i Kanada.

Lee Kwan Boo från ett av offentligfacken arbetade intensivt under kongressveckan för att sprida information om fackets utsatta läge. Tillsammans med övriga sydkoreanska ombud delade han ut protestkort adresserade direkt till landets president Kim Dae Jung, som till fackens stora bestörtning tilldelades Nobels fredspris häromåret.

– Erkänn Sydkoreas statstjänstemannaförbund, frige alla fängslade sydkoreanska arbetare och stoppa förtrycket av fackföreningsrörelsen, var några av de krav som Lee Kwan Boo och hans delegation framförde.

De fick också ett kraftfullt stöd av kongressombuden, som inte minst upprördes av händelsen den 23 mars i år då tusentals kravallpoliser sattes in mot facket. Den dagen var sydkoreanska statstjänstemannaförbundet samlat till konstituerande kongress i en föreläsningssal i ett universitet i huvudstaden Söul då poliserna stormade in och grep hundratals ombud och observatörer.

Kongressen krävde enhälligt att Sydkoreas president Kim Dae Jung:

  • slutar fängsla fackliga ledare,
  • friger alla gripna och fängslade, däribland Dan Byung-ho, ordförande i den sydkoreanska huvudorganisationen KCTU,
  • drar tillbaka alla häktningsbeslut,  
  • omedelbart erkänner landets statstjänstemannaförbund.

ISKA-kongressen uttalade också ett starkt stöd för offentliga tjänster med god kvalitet och fria från korruption, samt motsatte sig privatiseringar.

Kongressen protesterade kraftfullt mot brotten mot de mänskliga och fackliga rättigheterna i Colombia och uttalade sin oro för krisen i Argentina.

Den uppmanade, i en kompromissresolution, parterna i Mellanöstern att upphöra med våldet och hitta en fredlig lösning. Många talare riktade skarp kritik mot Israels övergrepp mot Palestina (och möttes av starka applåder) och utpekade Israels premiärminister Ariel Sharon som krigsförbrytare.

Ombuden antog dessutom ett krav på ned- och avskrivningar av de fattiga ländernas skulder till den rika världen.

Fakta/ISKA

ISKA är den fackliga världsinternationalen för stats- och kommunalanställda med nära 21 miljoner medlemmar i mer än 600 fackförbund i drygt 140 länder.

Vid kongressen i Ottawa i Kanada den 2–6 september valdes svenska Kommunals ordförande Ylva Thörn till ledare för ISKA för fem år framåt.

Från Sverige deltog i kongressen – förutom ST – SKTF, Försvarsförbundet, Kommunal, SEKO, Transport och Akademikerförbundet SSR.
I STs delegation ingick Annette Carnhede, Anna-Greta Johansson, Kerstin Grahn, Helmut Moser, Gunnar Johanson och Ilkka Pärssinen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA