Annons:

Statsanställda i Turkiet åsiktsregistreras, uppger Arbetet Global.
Bild: Getty Images
Statsanställda i Turkiet åsiktsregistreras, uppger Arbetet Global.

Statsanställda i Turkiet åsiktsregistreras

TURKIET2017-11-08

Statsanställda i Turkiet måste bland annat uppge vilka tidningar de läser och vilka föreningar de är med i. Dessutom måste de lämna ut sina egna och alla familjemedlemmars lösenord till sociala medier. Den som vägrar riskerar fängelse, skriver Arbetet Global.

”Detaljerade personuppgifter om de anställda” heter blanketten som statsanställda på flera arbetsplatser i Turkiet tvingats skriva på. Förutom att svara på en rad åsiktsfrågor tvingas personalen uppge sina egna, sin makes och makas, samt alla barns lösenord till konton i sociala medier. Den anställda måste också skriva på en fullmakt där de godkänner att arbetsgivaren loggar in på deras konton på facebook, twitter, instagram, linkedin och så vidare, rapporterar Arbetet Global.

Den som vägrar att fylla i blanketten eller lämnar ofullständiga uppgifter riskerar att förlora jobbet eller dömas till fängelse. Regeringen hänvisar till undantagslagarna som har ersatt de vanliga lagarna på arbetsmarknaden efter den misslyckade militärkuppen förra sommaren. Men den pågående åsiktsregistreringen av statsanställda och deras familjemedlemmar är helt oreglerad, enligt Arbetet Global.

Tidningen har pratat med Mustafa Senoglu som är ordförande i industrifacket ESM, som har cirka 1000 medlemmar på statliga vattenmyndigheten. ESM avråder sina medlemmar från att fylla i blanketten, eftersom frågorna strider mot gällande lagar om den personliga integriteten och föreningsfriheten.

”Men tyvärr lyssnar inte medlemmarna på oss, vilket vi kan förstå, i annat fall har de inget jobb kvar”, säger Mustafa Senoglu till Arbetet Global.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA