Annons:

Sparkade statsanställda ännu utan upprättelse

TURKIET2018-10-25

Möjligheten att överklaga och få upprättelse är fortfarande minimal för de 130 000 offentliganställda i Turkiet som för två år sedan sparkades och stämplades som statens fiender. Det visar en rapport från Amnesty International.

Det var i undantagstillståndet som följde efter militärkuppen i Turkiet 2016 som 130 000 offentliganställda avskedades godtyckligt för påstådda kopplingar till terrorgrupper. Det kunde handla om att de satt in pengar på en viss bank, varit medlemmar i fackföreningar eller laddat ner en viss app till telefonen.

För ett år sedan tillsatte Turkiet, efter internationella påtryckningar, en kommission för att granska avskedandena, men den har inte fungerat, enligt Amnestys rapport. 5 oktober 2018 hade kommissionen bara fattat beslut i 36 000 fall av de 125 000 granskningsansökningar som kommit in från människor som avskedats, och av dessa hade de ursprungliga besluten upphävts i mindre än 7 procent - 2 300 - av fallen.

”Trots att avskedandena uppenbarligen har skett helt godtyckligt har kommissionen som är satt att granska besluten inte upprätthållit internationell standard. I stället har den blivit en “okejstämpel” för de tidigare bristfälliga besluten. Hela processen går stick i stäv med rättssäkerheten”, uppger Andrew Gardner, Turkietresearcher på Amnesty International, i ett uttalande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA