Statligt anställda oroar sig mer

JOBBEN2007-01-08

Statsanställda är mer nöjda med sina jobb än genomsnittet – men de oroar sig mer för jobbet än andra, och många har svårt att sova på nätterna.

På uppdrag av Arbetsmiljöverket genomför Statistiska centralbyrån vartannat år en arbetsmiljöundersökning. SCB har för Arbetsgivarverkets räkning delat upp resultatet från Arbetsmiljöundersökningen på olika sektorer.

Rapporten visar att statsanställda är mer nöjda med jobbet än genomsnittet på arbetsmarknaden. Tre av fem anser att de har ett omväxlande arbete, tre av fyra är mycket nöjda med sina arbetstider och lika många tycker att de har ett mycket meningsfullt arbete.

Tre av fem anser att arbetet är obundet och fritt. Fyra av fem är på det stora hela mycket nöjda med sina jobb och tre av fyra anser att de har ett fysiskt mycket lätt arbete.

Däremot är det fler statligt anställda som anser att de har svårt att koppla av från jobbet. Varannan säger att de inte kan låta bli att tänka på jobbet på fritiden, och andelen som har svårt att sova på grund av tankar på jobbet har ökat från två av tio till tre av tio de senaste två åren.

De statligt anställda har också blivit mer pessimistiska om sina framtidsutsikter – drygt var femte känner sig hotad av permittering eller uppsägning och mindre än var femte anser att de ganska eller mycket lätt kan få ett likvärdigt arbete utan att flytta.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA