Statlig satsning på lärarlöner

AVTALSRÖRELSE2012-09-25

Regeringen satsar närmare en miljard kronor per år på att höja lönerna för lärare. Pengarna ska gå till lärare som gör karriär som förstelärare eller lektor. Satsningen välkomnas av lärarfacken.

Regeringen inför två nya karriärsteg för lärare – förstelärare och lektor. Staten ska betala ut ett särskilt statsbidrag till huvudmän som anställer dessa kvalificerade lärare. Pengarna beräknas räcka till ungefär 10 000 lärare inom grundskolan och gymnasiet.

”Att lyfta läraryrket är ett nationellt intresse, därför går staten in och bidrar till finansieringen”, säger utbildningsminister Jan Björklund, FP, i ett pressmeddelande.

Både Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet välkomnar satsningen från staten. De båda lärarfackens löneförhandlingar har strandat, och medlare har tillsatts. Ett slutbud i förhandlingarna med Sveriges kommuner och landsting väntas senare i dag.

”Allt fler väljer bort läraryrket på grund av den låga lönen. När regeringen nu bidrar med karriärvägar som kan ge bättre lönestrukturer i skolan måste Sveriges kommuner och fristående skolor ta sitt ansvar och höja lönerna”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Också Lärarnas Riksförbund är positivt till regeringens inspel i lönediskussionerna:

”Nu gäller det att även skolans kommunala huvudmän tar sitt ansvar, utöver införandet av karriärsteg behövs också satsningar på alla lärares arbetsvillkor”, säger ordföranden Metta Fjelkner i ett pressmeddelande.

Statens bidrag blir upp till 85 000 kronor per år för en förstelärare och 170 000 kronor per år för en lektor. Det motsvarar enligt regeringens beräkningar högst 5 000 kronor per månad i löneökning för en förstelärare och högst 10 000 kronor per månad för en lektor, förutsatt att denne arbetar heltid.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA