Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statens lokalanvändning ska ses över

STATSFÖRVALTNING2024-09-06

Regeringen har gett Ekonomistyrningsverket, ESV, i uppdrag att se över hur statens lokalanvändning kan bli effektivare. ”Lokaler utgör en stor del av myndigheternas kostnader och en smartare användning kan minska statens kostnader”, kommenterar civilminister Erik Slottner, KD, uppdraget.

I det nya uppdraget till ESV ingår att lämna förslag på nyckeltal som kan användas för att effektivisera lokalanvändningen i staten. Myndigheten ska enligt ett pressmeddelande från regeringen analysera utvecklingen av lokalanvändningen över tid, och belysa hur effektiviteten i statens lokalanvändning står sig i jämförelse med den privata tjänstesektorn. 

ESV har tidigare analyserat vilka effekter covid-19-pandemin fick på myndigheternas arbetssätt. Den rapporten visade bland annat att ett ökat inslag av distansarbete kan väntas innebära ett minskat behov av lokalyta per anställd.

”Regeringen driver ett stort omprövningsprojekt som pågår under hela mandatperioden, med målet att effektivisera staten. Lokaler utgör en stor del av myndigheternas kostnader och en smartare användning kan minska statens kostnader”, kommenterar civilminister Erik Slottner, KD, uppdraget till ESV i regeringens pressmeddelande.

Regeringen förväntar sig att utvecklade nyckeltal ska ge myndigheterna bättre förutsättningar att bedöma behovet av lokaler, och därmed minska sina kostnader. Regeringen räknar också med att bättre kunskap om hur lokalanvändningen i staten förhåller sig till lokalanvändningen i privat sektor ska stärka förutsättningarna för väl underbyggda beslut i den statliga lokalförsörjningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA