Staten missar sina miljömål

MILJÖ2008-03-31

Statens engagemang i miljöarbetet räcker inte till. Det anser de 17 myndighetschefer som sitter i Miljömålsrådet i en utvärdering som överlämnas till regeringen idag.

Nio av de sexton nationella miljökvalitetsmål som riksdagen ställt upp kommer inte att uppnås, om inte arbetet för att nå dem stärks väsentligt. Det skriver de 17 myndighetscheferna i Miljömålsrådet i en debattartikel i Dagens Nyheter, DN. Rådet föreslår flera hundra åtgärder för att målen ska kunna nås. Att genomföra förslagen kommer att kosta staten 5-10 miljarder kronor extra per år. Kostnaden för hela samhället uppskattas totalt till ytterligare cirka 20 miljarder kronor.

Enligt utvärderingen går utvecklingen i åtskilliga avseenden i positiv riktning. Men för nio av de mål som ställts upp är det svårt eller omöjligt att uppnå dem. De globala utsläppen av växthusgaser bedöms öka snabbare kommande 20-30 år. Det kommer att påverka inte bara målet begränsad klimatpåverkan utan också andra miljömål. För flera av målen är det bråttom med åtgärder om de över huvud taget ska kunna uppnås.

Den offentliga sektorn måste vara ett föredöme i miljöarbetet, anser rådet. En väg är att ställa tydliga miljökrav på varor och tjänster vid upphandling. Men det behövs också politisk beslutskraft på alla nivåer, och det är nödvändigt med prioriteringar.

”Dagens ambitionsnivå för statens engagemang, cirka åtta miljarder kronor per år eller en knapp tusenlapp per svensk, räcker inte för att uppnå de av riksdagen beslutade miljömålen. Rådet ger förslag på flera hundra nya eller förändrade åtgärder och styrmedel. Dessa kommer att kosta staten cirka 5-10 miljarder kronor extra per år beroende på hur styrmedlen utformas”, skriver de 17 myndighetscheferna.

Till det kommer kostnader för andra aktörer. Totalt uppskattar rådet att förslagen för att uppnå miljökvalitetsmålen fram till 2020 kommer att kosta cirka 20 miljarder kr per år.

Fakta Miljömålsrådet

Miljömålsrådet har inrättats för att samordna arbetet mellan myndigheterna och se till att myndigheternas resurser utnyttjas så effektivt som möjligt i arbetet med att nå de miljömål som riksdagen ställt upp. De sexton miljömålen är:

·       Begränsad klimatpåverkan

·       Frisk luft

·       Bara naturlig försurning

·       Giftfri miljö

·       Skyddande ozonskikt

·       Säker strålmiljö

·       Ingen övergödning

·       Levande sjöar och vattendrag

·       Grundvatten av god kvalitet

·       Hav i balans samt levande kust och skärgård

·       Myllrande våtmarker

·       Levande skogar

·       Ett rikt odlingslandskap

·       Storslagen fjällmiljö

·       God bebyggd miljö

·       Ett rikt växt- och djurliv

Ledamöter i miljömålsrådet är
Bengt K Å Johansson, ordförande
Lars-Erik Liljelund, chef för Naturvårdsverket
Rolf Annerberg, chef för Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande, Formas
Göran Enander, chef för Skogsstyrelsen
Eva Eriksson, landshövding i Värmland
Ethel Forsberg, chef för Kemikalieinspektionen
Marie Hafström, generaldirektör i Försvarsmakten
Lars-Erik Holm, chef för Socialstyrelsen
Carl-Magnus Larsson, Chef för Statens strålskyddsinstitut
Thomas Korsfeldt, f d chef för Statens energimyndighet
Inger Liliequist, riksantikvarie
Lars Ljung, chef för Sveriges geologiska undersökning, SGU
Mats Persson, chef för Jordbruksverket
Ingemar Skogö, chef för Vägverket
Axel Wenblad, chef för Fiskeriverket
Gunnar Ågren, chef för Statens folkhälsoinstitut
Janna Valik, chef för Boverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA