Staten friskaste sektorn

HÄLSA2003-08-28

Sjukfrånvaron i statliga myndigheter minskar, rapporterar Arbetsgivarverket.

Mellan 1997 och 2000 följde sjukstatistiken för anställda i statliga myndigheter den allmänna trenden uppåt. I de kommunala och privata sektorerna fortsatte sjukligheten att öka även 2001 och 2002. Men i staten har trenden vänt, anser Arbetsgivarverket.

Uppgifterna bygger på Statistiska centralbyråns arbetskraftsundersökningar, AKU, där personer tillfrågas om sin arbetstid och hur många timmar de varit frånvarande på grund av sjukdom. I staten var sjukfrånvaron i genomsnitt 4,2 procent av arbetstiden år 2000. 2001 hade den gått ned till 4,0 procent och 2002 till 3,9 procent.

I den kommunala sektorn, som är mest sjukdrabbad, var motsvarande siffror 6,1, 6,9 respektive 7,3 procent. Även i den privata sektorn är sjukfrånvaron högre än i staten, och stigande. Den främsta förklaringen är att tjänstemän, som har lägre sjukfrånvaro än arbetare, dominerar i staten.

I en rapport till finansdepartementet skriver Arbetsgivarverket att man ser över de avtalsreglerade förmånerna under sjukdom. Syftet sägs vara att ändra avtalen för att minska både kostnader och sjukfrånvaro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA