Staten får piloter för jämställdhet

JÄMSTÄLLT2008-03-14

Myndigheten Verva vill genomföra ett treårigt program för ökad jämställdhet på ett tjugotal myndigheter. Fokus ska vara att öka andelen kvinnor i ledande befattningar.

Förslaget har gjorts på beställning från regeringen, som begärt en förstudie om ett karriärutvecklingsprogram för kvinnor i staten. Den borgerliga regeringen klargjorde redan i sin första budgetproposition att löneskillnaderna mellan kvinnor och män i staten ska minska och andelen kvinnor i ledande befattning öka.

Verket för förvaltningsutveckling, Verva, vill själv få uppdraget att leda och samordna ett treårigt program, där jämställdhetsperspektivet integreras med verksamhetsutveckling och strategisk kompetensförsörjning. Enligt förslaget ska man arbeta på tre nivåer:

  • Öka departementens och generaldirektörernas kunskap och vilja till engagemang.
  • Utveckla myndigheterna vad gäller jämställdhetsintegrering och kompetensförsörjning, samt skapa en samsyn kring chefskap i statsförvaltningen.
  • Stärka och utveckla kompetenser hos enskilda individer så att de kan ta ledande befattningar och arbeten med högre svårighetsgrad.

Programmet föreslås starta på cirka tjugo myndigheter hösten 2008. Tre år senare ska arbetet vara införlivat med den ordinarie verksamheten. Kostnaden beräknas till omkring 20 miljoner kronor. Verva föreslår att en annan stabsmyndighet får utvärdera programmet två år efter att det avslutats.

En komplikation i sammanhanget är att landshövding Mats Svegfors i en utredning föreslagit att Verva ska läggas ned nästa år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA