Staten behöver tiotusentals sökande

KARRIÄR2011-10-11

De närmaste fem åren kommer staten att rekrytera till 129 000 jobb. Det visar en undersökning från ST. Bäst möjligheter har ingenjörer, ekonomer och informatörer.

Anställda i staten byter jobb och nya tjänster tillkommer som en följd av politiska beslut. Lägg till det omfattande pensionsavgångar och fram träder bilden av en ovanligt händelserik femårsperiod framöver.

Hos statens 319 arbetsgivare kommer det att uppstå 129 000 lediga platser, enligt en rapport från fackförbundet ST.

ST har genom en enkät undersökt vilket rekryteringsbehov myndigheter, lärosäten och statliga bolag kommer att ha de närmaste fem åren. Visserligen besvarade bara 124 rekryteringsansvariga enkäten, men ST bedömer att det är ett tillräckligt underlag för att dra slutsatser om alla statliga arbetsgivare.

Mest sug blir det efter civilingenjörer, företagsekonomer, nationalekonomer, informatörer och IT-specialister. Den som just nu utbildar sig till jurist, särskilt om inriktningen är förvaltningsrätt, har goda chanser att få en statlig arbetsgivare. Även universitetslärare och forskare har en ljus framtid.

De flesta jobben uppstår i storstadsområdena. I glesbygden blir det mer tunnsått. Endast två procent av arbetsgivarna svarar att de kommer att behöva anställda utanför tätorterna.

För administratörer, vaktmästare och mellanchefer är prognosen dyster, enligt ST-rapporten. Dessa yrkeskategorier kommer att minska under femårsperioden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA