Annons:

Staten anklagas för rasbiologiskt synsätt

URFOLK2015-06-12

Statens ställningstaganden och retorik hotar Sverige som rättsstat och kunskapsnation. Det skriver 59 forskare i en debattartikel om rättsprocessen mellan staten och Girjas sameby.

Girjas sameby och Svenska samernas riksförbund stämde svenska staten sedan staten upplåtit jakträtt för andra än samerna på samebyns jaktmarker ovanför odlingsgränsen. Processen pågår nu i Gällivare tingsrätt. Enligt debattartikeln i Dagens Nyheter använder staten, företrädd av Justitiekanslern, JK, forskningen på ett missvisande sätt i den pågående rättegången.

”Staten uppvisar en problematisk inställning till nutida forskning om samiska förhållanden, ifrågasätter samernas urfolksstatus och använder ett språk med inslag av forna tiders kulturhierarkiska och rasbiologiskt grundade samepolitik. Vår kritiska inställning till statens agerande i Girjasmålet rör inte rättsfallet som sådant. Vi som undertecknar denna artikel menar att statens ställningstaganden och retorik utgör ett hot mot Sverige som rättsstat och kunskapsnation”, skriver forskarna.

Enligt artikeln underkänner staten stora delar av svensk och internationell vetenskap genom att framställa forskningen som partisk, för att själv framstå som neutral och objektiv. Staten tar sig rätten att omdefiniera samisk etnicitet och återinför den förlegade och nedvärderande benämningen ”lapp”. Staten har också ifrågasatt samernas status som urfolk i samband med rättegången, skriver forskarna:

”Det är häpnadsväckande att staten avfärdar den juridiska relevansen av att samerna är såväl ett folk som ett urfolk och det går emot både nationell lagstiftning och internationellt etablerad rätt”, skriver de.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA