STs förbundsordförande Britta Lejon i kampanjfilmen "Kolla skillnaden".
STs förbundsordförande Britta Lejon i kampanjfilmen "Kolla skillnaden".

ST vill få fler att kolla löneskillnader

ST2020-03-06

I en ny kampanj uppmanar ST arbetsgivare att bli bättre på att kartlägga löneskillnader. ”Vi ska tapetsera arbetsplatserna och visa hur länge sedan det var som en lönekartläggning gjordes”, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

I samband med Internationella kvinnodagen 8 mars uppmärksammar ST ojämnställda löner. I kampanjen ”Kolla skillnaden” uppmanas ombud att sätta upp skyltar på arbetsplatserna med information om när den senaste lönekartläggningen gjordes.

Kartläggningar ska enligt lagen göras årligen, men många arbetsgivare struntar i kraven.

– Inför 8 mars skickar vi ut ett paket med material till våra ombud för diskriminerings- och jämställdhetsfrågor, och i det finns då bland annat den här lilla skylten med. Tanken är att vi ska tapetsera arbetsplatserna och visa hur länge sedan det var som en lönekartläggning gjordes. Det är väldigt många arbetsgivare i staten som inte gör vad de ska enligt lagen och genomför en lönekartläggning varje år, säger STs förbundsordförande Britta Lejon.

Vad vill ni uppnå?

– Vi vill sätta fokus på det här. Det kommer synas tydligt att det finns väldigt många arbetsplatser där det inte gjorts en lönekartläggning på flera år. Vi hoppas att det blir ett samtal på arbetsplatserna om detta och att det leder till ett tryck på arbetsgivarna och att man systematiskt tar sig an de här frågorna.

Materialet går även att beställa och ST kommer att skicka ut information om kampanjen till samtliga förtroendevalda och uppmana dem att jobba med frågorna på sin arbetsplats.

Britta Lejon tror också att frågan kommer ta plats i den kommande avtalsrörelsen.

– På statliga arbetsplatser kan vi se att utvecklingen av löneskillnader mellan kvinnor och män står still, eller till och med går tillbaka lite. Vi har en avtalsrörelse som väntar runt hörnet och jag är ganska övertygad om att det här kommer att finnas med i kraven från vår sida. Arbetsgivarna måste skärpa till sig i den här frågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Lever idag, in… (ej verifierad) tors, 03/12/2020 - 16:48
BRA, vilket underbart initiativ!! Vik er inte en tum så länge vi tvingas kvar i 1800-talet. Det gäller löner, men också arbetsintervjufrågor (t.ex. om vad man skulle göra med sina barn om arbetsgivaren bad en att göra en tjänsteresa på två dagar. INGA män som jag frågat hade fått den frågan), utveckling och den ekonomiska möjligheten att få gå i pension en dag. Det finns så otroligt mycket att göra avseende jämställdheten inom staten.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA