ST vann tvist i AD

ARBETSRÄTT2008-11-19

Det var fel att avskeda två arbetsförmedlare i Staffanstorp, slår Arbetsdomstolen fast i en dom. Nu tvingas arbetsgivaren, Arbetsförmedlingen, betala miljonbelopp.

I domen skriver Arbetsdomstolen, AD, att det inte ens funnits grund för att säga upp de två arbetsförmedlarna, som företrätts av sitt fackförbund, ST.

STs förbundsjurist Torsten Nilsson är inte överraskad över ADs beslut.

– Däremot är jag förvånad över att arbetsgivaren tog till den yttersta åtgärden, avsked, utan att först försöka få de anställda att rätta till sina eventuella felaktiga beteenden, säger han.

Det var 2007 som Arbetsförmedlingen avskedade två arbetsförmedlare i Staffanstorp, anklagade för att ha uttalat sig nedvärderande om sin chef. De påstods också ha gjort sig skyldiga till sexistiska och rasistiska övertramp.

ST ansåg att det saknades grund för avskedande, och även för uppsägning, och stämde arbetsgivaren inför Arbetsdomstolen.

AD konstaterar att det funnits klara motsättningar på arbetsplatsen och att arbetsgivaren haft skäl till att vidta åtgärder. Men arbetsgivaren har inte först hanterat frågan så som krävts för att kunna säga upp de båda arbetsförmedlarna.

Arbetsgivaren har inte haft ”korrigerande samtal” med dem, där man talat om att deras anställning varit i fara om de inte ändrade sitt beteende.

Rättegången har tagit lång tid, många vittnen har kallats in och rättegångskostnaderna har därför blivit höga.

Torsten Nilsson anser att det är anmärkningsvärt att Arbetsförmedlingen mycket sent under tvisten kommit med oprecisa påståenden om misskötsamhet och när den i så fall skulle ha skett. Det har medfört att ST haft svårt att utreda och bemöta vad som hänt, säger han.

– Vi har fått utreda frågorna under rättegången och därför har målet svällt och rättegångskostnaderna blivit orimliga. Så här ska man inte lösa tvister på arbetsmarknaden. Tvistefrågorna ska lösas före rättegången. Jag lägger hela ansvaret för att rättegången tagit så lång tid på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen ska utöver skadestånd och uteblivna löner nu betala STs rättegångskostnad på cirka 1,2 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA