Domstol avgör avskedades öde
När får arbetsgivaren sparka obekväm personal? Det ska Arbetsdomstolen pröva sedan Arbetsförmedlingen avskedat två anställda efter påstådda rasistiska och sexistiska övertramp.
Det var i februari i fjol som två arbetsförmedlare i skånska Staffanstorp stängdes av från sitt arbete med omedelbar verkan efter en incident där de ska ha uttryckt sig respektlöst och kränkande om sin chef. Senare avskedades de båda ST-medlemmarna efter beslut i myndighetens personalansvarsnämnd.
»Måste få ventilera missnöje«
STstämde arbetsgivaren, och i förra veckan möttes parterna i rättssalen. Klart är att kontoret i Staffanstorp länge dragits med allvarliga arbetsmiljöproblem, där en oerfaren chef haft svårt att hantera situationen. Men därefter skiljer sig parternas – och de många vittnenas – uppfattning åt.
ST menar att man måste få ventilera missnöje med chefen, även när ilska ibland leder till olämpliga formuleringar. Enligt förbundet finns ingen saklig grund för varken avsked eller uppsägning, möjligen omplacering. Anklagelserna mot de båda förmedlarna beskrivs som vaga och motstridiga. Dessutom ifrågasätter facket varför arbetsgivaren inte presenterat all bevisning direkt, utan i stället grävt fram underlag successivt.
– Hanteringen har varit oförståelig, sade STs ombud Ellinor Gudmundsson till rätten. Det ger intrycket av att man från statens sida inte vetat om vilka omständigheter man lagt till grund för beslutet om avsked.
»Har förbrukat förtroendet«
Arbetsförmedlingen å sin sida hävdar att de båda arbetsförmedlarna helt har förbrukat arbetsgivarens förtroende genom sin attityd. En av dem påstås exempelvis ha uttryckt att den utrikesfödde chefen »borde skickas tillbaka dit han kom ifrån«. Staten menar också att de båda förmedlarna uppträtt olämpligt under lång tid, med en nedsättande jargong om såväl kvinnor som invandrare. Detta anses extra allvarligt då de jobbat med myndighetsutövning på en offentlig arbetsplats.
– Ingen arbetsgivare ska behöva tåla ett sådant beteende, sade Arbetsförmedlingens ombud Åsa Erlandsson i sin slutplädering.
Dyrt för den som förlorar
Målet i Arbetsdomstolen har hittills tagit mycket stora resurser
i anspråk. Under en dryg vecka har bägge parter kallat ett stort antal vittnen till Stockholm för att bevisa sin respektive ståndpunkt. För den som förlorar målet blir det dyrt: vardera parten har hittills lagt ut cirka en miljon kronor. Enbart resor och logi för STs vittnen har kostat 135 000 kronor.
Dom väntas i slutet av oktober.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.