ST utvidgar blockaden mot Tesla

FACKLIGT2024-10-10

ST utvidgar sina sympatiåtgärder riktade mot bilföretaget Tesla genom att låta fler adresser omfattas av blockaden mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall. Anledningen är att Tesla kringgått de tidigare åtgärderna.

I ett pressmeddelande skriver ST att förbundet fått kännedom om att förbundets sympatiåtgärder ännu en gång har kringgåtts av Tesla. Sympatiåtgärderna vid Postnord utvidgas nu till att gälla nya post- och leveransadresser, inklusive c/o-adresser, som bilföretaget har registrerat hos Transportstyrelsen. De utvidgade stridsåtgärderna träder i kraft 18 oktober.

”Vi uppdaterar regelbundet alla adresser som Tesla registrerar på Transportstyrelsen så länge som blockaden fortsätter. Om Tesla tycker att det är ansträngande att hitta nya adresser att skicka registreringsskyltar till, rekommenderar jag dem att förhandla om kollektivavtalet istället. Det torde vara en för företaget mer konstruktiv väg att gå än att lägga tid på att kringgå fackförbundens blockader”, kommenterar förbundsordförande Britta Lejon de utvidgade sympatiåtgärderna i pressmeddelandet.

Bakgrunden till konflikten är att Tesla vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall. På IF Metalls begäran om sympatiåtgärder varslade ST 10 november i fjol om blockad mot postleveranser till samtliga Teslas arbetsplatser i Sverige. Flera andra fackförbund har också inlett sympatiåtgärder.

”I likhet med IF Metall och hela den svenska fackföreningsrörelsen anser vi att svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad”, understryker Britta Lejon.

Det nya varslet har meddelats arbetsgivaren Postnord Sverige i enlighet med reglerna om sympatiåtgärder. Även Seko har utvidgat sin motsvarande blockad.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA