ST till bolagen: Lämna Svenskt Näringsliv
De statliga bolagen bör lämna Svenskt Näringsliv. Det anser ST som kartlagt hur bolagen, ägda av medborgarna, bidrar med mångmiljonbelopp till arbetsgivarorganisationens politiska opinionsbildning.
ST anser att de statliga bolagens medlemskap i arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv undergräver förtroendet för staten som opartisk och saklig aktör.
– Vår uppmaning till regeringen är att den ger statens bolag uppdraget att redovisa var man är medlem och hur mycket pengar man betalar. Vår uppmaning till bolagen är att fundera på om Svenskt Näringsliv verkligen är rätt organisation för dem, säger STs ordförande Britta Lejon.
Svenskt Näringsliv är en av Sveriges mäktigaste opinionsbildare. Organisationen driver en mängd frågor. Några exempel: Svenskt Näringsliv vill försvaga anställningsskyddet. organisationen vill konkurrensutsätta Arbetsförmedlingen och säger nej till meddelarskydd i offentligt finansierad verksamhet.
Trots att flera av dessa ställningstaganden knappast skulle få ens en majoritet av medborgarnas stöd, är ett stort antal statliga bolag med och finansierar Svenskt Näringslivs opinionsbildning. Några av dessa är Postnord, Vattenfall, Apoteket, Green Cargo, SJ och Samhall.
Britta Lejon tycker att det är fel och att de borde lämna Svenskt Näringsliv.
– Jag tycker inte att det är rimligt att bolag som byggts upp med offentliga medel och som fått sitt uppdrag från det allmänna bedriver ett politiskt påverkansarbete. Det kortsluter systemen, säger hon.
I rapporten ”Att tala med förstånd” har ST försökt kartlägga bolagen och hur mycket pengar de bidrar med. Av de 49 statliga moderbolag som förvaltas direkt av Regeringskansliet står det klart att åtminstone 27 är med i branschförbund under Svenskt Näringsliv. ST håller för troligt att ytterligare elva också är med.
Försiktigt räknat tror ST att de statliga bolagen, medborgarnas gemensamma egendom, bidrar med 30 miljoner kronor årligen till Svenskt Näringsliv.
ST anser att de statliga bolagen ska vara medlemmar i arbetsgivarorganisationer som inte bedriver politisk opinionsbildning. Arbetsgivarverket, KFO eller Arbetsgivaralliansen är några tänkbara, enligt STs utredare Magnus Kolsjö.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.