ST tar Swedavia till Arbetsdomstolen
ST tar Swedavias avskedande av två säkerhetskontrollanter till Arbetsdomstolen. Bolaget har inte längre förtroende för de båda ST-medlemmarna. Men ST anser att Swedavia har missförstått och går för hårt fram.
I juni avskedades två ST-medlemmar från Swedavia i Luleå. Arbetsgivaren ansåg att de båda kvinnorna, som är systrar, hade agerat på ett sådant sätt att förtroendet för dem hade rubbats allvarligt.
Kvinnorna har arbetat för Swedavia i Luleå sedan 2001 respektive 2003. De har arbetat som säkerhetskontrollanter på flygplatsen.
En del av arbetet består i att sitta vid röntgenkontrollen av kabinbagage. För att få göra det måste personalen träna så kallad bildtolkning i en timme per månad.
Men Swedavias säkerhetskontroll är ofta underbemannad, enligt STs stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Därför har det ibland varit svårt för de båda kvinnorna att hinna med bildtolkningsträningen.
I mars saknade en av kvinnorna 15 minuters träning. För att hinna med trots sjukfrånvaro gjorde hon en del av träningen hemifrån. Det var möjligt genom att den andra systern använde hennes inloggning samt filmade dataskärmen på jobbet och sände bilden via Skype.
I maj blev en av kvinnorna inkallad till flygplatsens operativa chef och säkerhetschef. Enligt STs stämningsansökan ska de båda cheferna ha anklagat kvinnan för dataintrång, något hon förnekade.
– Hon upplevde mötet som hotfullt och stressande, så beskriver hon det själv, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.
I den situationen hittade kvinnan på att hennes syster hade varit på arbetsplatsen dagen då hon egentligen, enligt systrarnas berättelse, hade gjort sin bildtolkningsträning hemifrån.
ST konstaterar att medlemmarna agerat olämpligt och att det var fel av den ena att inte tala sanning på mötet med cheferna. Men ST anser inte att kvinnorna försökt bryta mot reglerna för behörighet att arbete med bildtolkning i säkerhetskontrollen.
– De här kvinnorna har arbetat länge hos arbetsgivaren utan anmärkning. Sedan har de gjort val som visserligen varit olämpliga, men det är inte grund för avskedande. Bolaget har tagit i med storsläggan med en gång, säger STs förbundsjurist Veera Littmarck.
ST vill att Arbetsdomstolen förklarar avskedandena ogiltiga. Kvinnorna bör få kompensation för förlorad lön, yrkar ST, samt skadestånd med 125 000 kronor vardera.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
""Give them hell"".....tjejer.
Trist att en av kvinnorna kände sig hotat och stressad på mötet med flygplatsens operativa chef och säkerhetschef. Det är tydligt att de borde avskedas själva.
Hoppas att det rättvisa kommer att hända inför arbetsdomstolen!
Jag ska skriva igen:
Jag tycker att De har fått lite pengar för så mycket lidandet och är utan jobb efter har jobbat länge och hård.
De skulle kräva mer.
Vera Hällgren