ST stämmer universitet för uppsägning av professor
Göteborgs universitet sade nyligen upp en professor på grund av arbetsbrist. STs förbundsjurist Jenny Ekenstierna anser att arbetsgivaren borde ha erbjudit professorn en ledig tjänst som lektor och stämmer nu universitetet i Arbetsdomstolen.
Kvinnan, som är medlem i ST, har arbetat på universitetet sedan 1995. Tjänsten som professor, som hon alltså nu blivit uppsagd från, har hon haft sedan 2016.
Bakgrunden till uppsägningen är att Göteborgs universitet valt att avveckla sin verksamhet inom det ämnesområde där kvinnan varit anställd, vilket enligt arbetsgivaren lett till arbetsbrist.
I samband med det erbjöds kvinnan en omplacering till en annan tjänst. Men hon saknade både erfarenhet och intresse av det som efterfrågades i annonsen. Hon tackade därför nej till det erbjudandet och blev därefter uppsagd.
Men ST anser att omplaceringserbjudandet var oskäligt och väljer nu att stämma arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.
Förbundet argumenterar i sin stämningsansökan för att kvinnan inte hade tillräckliga kvalifikationer för den tjänst som hon erbjöds. Vid tiden för omplaceringen fanns också en annan ledig anställning som lektor på samma institution som kvinnan arbetade på, som låg inom ramen för hennes tidigare forskningsområden. Universitetet borde i stället ha erbjudit henne den tjänsten, anser ST.
Arbetsgivaren har i de förhandlingar som föregått stämningsansökan argumenterat för att kvinnan inte haft tillräckliga kvalifikationer för tjänsten som lektor, berättar STs förbundsjurist Jenny Ekenstierna.
– Vi tillbakavisar det, och menar att hon definitivt har det som krävs. Inom sitt område är hon en av de främsta i världen, och det ligger inom ramen för det utlysta lektoratet, säger hon.
Enligt Jenny Ekenstierna ställer sig medlemmen frågande till hela situationen.
– Som jag uppfattar det har universitetet inte kunnat förklara på ett övertygande sätt på vilket sätt hennes kvalifikationer skulle brista.
Förbundet anser därför att arbetsgivaren inte uppfyllt sin omplaceringsskyldighet och att det inte finns någon saklig grund för uppsägningen. ST vill den ogiltigförklaras och att kvinnan ska få ett skadestånd på 120 000 kronor för brott mot lagen om anställningsskydd.
Publikt har varit i kontakt med Göteborgs universitet som valt att inte kommentera uppsägningen.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.