ST stämmer Försäkringskassan för avskedande
ST stämmer Försäkringskassan i Arbetsdomstolen sedan myndigheten avskedat en medlem som lider av långvarig psykisk ohälsa och åtalsanmält hen för fusk med tidrapportering. ST menar att det saknas skäl för uppsägning. ”Arbetsgivaren bör kontrollera varför någon med en känd diagnos inte dyker upp”, säger förbundets jurist Joakim Lindqvist.
Den anställde har jobbat på Försäkringskassan i över 15 år, och har haft problem med återkommande psykisk ohälsa sedan länge. I somras blev hen avskedad.
I samband med uppsägningsprocessen uppdagades att hen inte hade varit inloggad i det interna ärendehanteringssystemet i vad arbetsgivaren anser är tillräcklig utsträckning, enligt den stämningsansökan som ST nu har skickat in till Arbetsdomstolen, AD.
Försäkringskassan hävdar att hen varit aktiv i ärendehanteringssystemet i lite mer än 18 timmar under en period då hen registrerat 160 timmars arbetstid.
Enligt STs stämningsansökan hävdar Försäkringskassan också att det finns exempel på tillfällen då det inte registrerats att den anställde har passerat entrén till arbetsplatsen.
Personalansvarsnämnden inom myndigheten har kommit fram till att det funnits skäl att avskeda den anställde. Eftersom nämnden också ansåg att den anställde medvetet hade avstått från att arbeta åtalsanmäldes hen också för bedrägeri, enligt stämningsansökan.
– Försäkringskassan menar alltså att när en deprimerad arbetstagare inte går till jobbet och inte sjukanmäler sig så är det brottsligt. Det tycker jag visar på en ganska förskräcklig människosyn, säger STs förbundsjurist Joakim Lindqvist som driver fallet.
Försäkringskassans linje är att medarbetaren har fått 36 700 kronor för mycket i lön. Arbetsgivaren påpekar också att hen inte har haft något avtal om att arbeta på distans.
ST skriver i sin stämningsansökan till AD att den anställde inte hade tillräckligt anpassade arbetsuppgifter i ärendehanteringssystemet, och därför ansåg att det inte var lönt att logga in i någon vidare omfattning. Enligt den utredning av arbetsförmågan som Försäkringskassan gjort skulle arbetsuppgifterna ha anpassats.
– I stället för att försöka anpassa personens anställning efter vad utredningen säger att man ska göra har man direkt börjat utreda om det går att säga upp personen, säger Joakim Lindqvist.
Enligt stämningsansökan ska den anställde ska också ha angett att hen på grund av sin psykiska ohälsohistorik har mått dåligt av att arbeta med vissa fall i systemet, och att arbetsgivaren har varit underrättad om det.
Den avskedade nekar också till att ha varit frånvarande från arbetsplatsen i den utsträckning som arbetsgivaren gör gällande.
Om det blir en domstolsprocess eller inte avgörs någon gång under den närmaste sexveckorsperioden, räknar Joakim Lindqvist med.
Han påpekar att det finns få rättsfall på området i förhållande till hur vanligt psykisk sjukdom är på arbetsplatserna.
– Även om det här går till domstolsförhandling och vi skulle förlora så är det viktigt att det kommer mer praxis kring de här frågorna. Men jag har goda förhoppningar om att vi kan vinna eller nå en uppgörelse på vägen, säger Joakim Lindqvist.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.