ST stämmer Arbetsförmedlingen

ARBETSRÄTT2008-03-31

ST stämmer Arbetsförmedlingen sedan en arbetspsykolog sagts upp på grund av slarv med sekretesshandlingar. Enligt ST saknas saklig grund för uppsägning.

Av:  Rita Rusanen

Ärendet togs upp i myndighetens personalansvarsnämnd i december 2007. Enligt arbetsgivaren har arbetspsykologen inte förvarat handlingar som innehåller personuppgifter och testresultat på det sätt som sekretessen kräver. Den anställde ska även ha slarvat med dokumentation av ärenden och vid redovisning av skriftliga testresultat. Arbetspsykologen har varit sjukskriven i varierande grad, men arbetsgivaren har ändå haft anmärkningar på den anställdes arbetskapacitet.

En enig nämnd beslutade om uppsägning av arbetspsykologen, som varit verksam som psykolog i 17 år.

Nu har ST drivit ärendet vidare till Arbetsdomstolen. Facket yrkar på ett skadestånd på 120 000 kronor. Carolina Öhrn, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd, företräder den uppsagde ST-medlemmen. Hon bedömer att sekretessfrågan troligtvis blir avgörande i Arbetsdomstolen.

– När det gäller bristande arbetsförmåga finns en diger praxis. Det krävs mycket för att säga upp någon på grund av det. Arbetsförmågan ska vara stadigvarande nedsatt och den anställde ska inte kunna utföra arbete i någon betydelse.

Ärendet beräknas tas upp i Arbetsdomstolen den 14 april.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA