ST-Skatt studerar alternativ till TriO

FACKFUSIONEN2003-12-15

– Vi tror att det finns fler intressanta alternativ än TriO-projektet. Ett fack för anställda i skatteförvaltningen är ett av dem, säger Lars-Olof Nilsson.

Av:  Eva Spira

ST-Skatt har gjort vad de kallar en förstudie om ett nytt förbund för de anställda i skatteförvaltningen. Och under våren ska en liknande förstudie om ett ”reformerat” ST produceras.

– Redan när ST bestämde sig för att utreda förutsättningarna för ett samgående med HTF i juni 1999, förklarade vi inom ST-Skatt att vi tänkte utreda fler alternativ, säger avdelningens ordförande Lars-Olof Nilsson.
I och för sig säger sig Lars-Olof Nilsson inte ha tagit avstånd från TriO-projektet som ett av fler alternativ, men han säger sig inte heller kunna se några fördelar med ett nytt storförbund för de ca 6 000 medlemmarna i ST-Skatt.
– Vi har inte mycket gemensamt med dom som kränger möbler på Ikea.
Den strukturella skillnaden mellan den statliga sektorn, kommunerna och den privata sektorn är stor och den fackliga verksamheten måste organiseras utifrån detta, menar Lars-Olof Nilsson.

– Vi i ST-Skatt förhandlar gentemot en och samma arbetsgivare. Därför har vi förutsättningar att bygga ett eget förbund.
I förstudien presenteras inte något färdigt organisationsförslag. Den reser istället ett antal frågeställningar om förhandlingsrätt, demokratisk uppbyggnad och kansli.
Men Lars-Olof Nilsson kan också tänka sig en framtid i vad han kallar ”ett reformerat ST”. Att förbundet krympt och riskerar att krympa än mer utgör inget hinder, menar han:
– ST kan bli hur litet eller hur stort som helst. Det viktigaste är att en facklig organisation kan möta arbetsgivaren på ett effektivt sätt på alla nivåer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA