ST satsar för att motverka stress

OHÄLSA2018-06-07

ST startar ett »nationellt vaccinationsprogram mot stress« och öppnar en stressjour. »Stressen är våra medlemmars största arbetsmiljöproblem«, säger förbundets ordförande Britta Lejon.

Enligt ST är stress och hög arbetsbelastning ett av de största problemen inom statsförvaltningen – och även inom de bolag där förbundet har medlemmar. Därför startar förbundet i juni ett »nationellt vaccinationsprogram mot stress«. En del i det är »Stressjouren«, ett speciellt telefonnummer dit medlemmar kan ringa för att få råd om stress.

– Arbetsbördan och stressen är våra medlemmars största arbetsmiljöproblem. Vårt uppdrag är att lyfta fram det och kräva förändring. En god början vore att anställa fler, säger STs ordförande Britta Lejon.

Hon betonar att det behövs fler anställda även vid bolagen inom STs avtalsområden och att kampanjen även omfattar dem.

Marie Martinsson, utredare på ST, konstaterar att ett problem som orsakar stress både för de drabbade och övriga anställda är otrygga anställningsförhållanden. Det kan vara visstidsanställningar som staplas på varandra eller återkommande visstidsanställningar i stället för tillsvidareanställningar.

– Har man inte en bra grundbemanning så nöter man ned personalen.

I en undersökning från 2017 uppger 43 procent av de svarande ST-medlemmarna att de ofta känner stress och olustkänslor till följd av sitt jobb. Samma år svarar chefsmedlemmar i ST att de vill ha mer tid till att vara chefer. 60 procent av cheferna önskar sig mer administrativt stöd. Hälften vill ha mer tid för att coacha medarbetare.

Marie Martinsson berättar att ST under hösten kommer att fortsätta det arbete med att skapa ett hållbart arbetsliv som påbörjats inom Partsrådet – en organisation som består av Arbetsgivarverket och flera fackförbund. Fram till 2022 kommer Partsrådet att erbjuda operativt stöd till Arbetsgivarverkets medlemmar och lokala fackliga företrädare.

Men ST ska också lägga stor vikt vid sitt »nationella vaccinationsprogram mot stress« och framföra krav på arbetsgivare och politiker. De handlar bland annat om att få myndigheterna att anställa fler, jobba systematiskt med arbetsmiljön, tillämpa nolltolerans mot hot och våld, stoppa otrygga anställningar, ge chefer bättre förutsättningar att vara chefer och ge möjlighet till återhämtning och inflytande.

– Vi kallar det vaccinationsprogram eftersom kärnan i det hela är att mer fokus måste läggas på att arbeta förebyggande mot stress, säger Marie Martinsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Oskari (ej verifierad) tis, 06/19/2018 - 00:42
"De handlar bland annat om att få myndigheterna att anställa fler, jobba systematiskt med arbetsmiljön, tillämpa nolltolerans mot hot och våld, stoppa otrygga anställningar,"

Bra av ST - fortsätt så

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA