ST Press har fakta om 150 statliga chefer

GD-LÖNER2005-09-27

De flesta myndighetschefer har titeln generaldirektör. En grupp generaldirektörer har sin titel och lön utan egen myndighet att vara chef för.

ST Press har gjort en genomgång av 150 svenska generaldirektörer och motsvarande – deras löner, deras bisysslor, deras taxerade inkomst och deras förmögenhet.

I den tryckta tidningen presenterar vi valda delar av materialet – här på stpress.se kan du se hur mycket just din chef tjänar.

Två av tre generaldirektörer är män. Genomsnittsåldern är 52 år.

Yngst är Christina Lindenius, PPM, och Lars Lööv, HO, 40 år. Äldst är Folkhälsoinstitutets Gunnar Ågren och Christer Wadelius, KKR, som båda fyller 65 i år. Medellönen för en kvinnlig gd är 73 015 kronor per månad, den manliga snittlönen är 74 378 kronor.

Generaldirektörerna har höga löner i förhållande till de statligt anställda de är chefer för. Månadslönerna varierar från 52 000 till 172 500 kronor. Några har lyckats skapa skattepliktiga förmögenheter – vilket innebär att man har tillgångar som överstiger två miljoner kronor när skulderna är avräknade.

Underskott av kapital uppstår när man har lån på huset – det har 86 av de 150 myndighetschefer vi granskat. Överskott av kapital får man när man tjänat t ex på värdepapper eller bankräntor. 33 av de granskade cheferna hade överskott av kapital.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA