ST positivt till en polismyndighet

ST2012-03-30

”Vi har sett att det finns stora brister inom framförallt ledning och styrning av Polisen och vi tror att en ny organisation skulle avhjälpa en stor del av dessa.” Det säger Karin Svenning, STs ordförande inom Polisväsendet, om förslaget att bilda en polismyndighet.

Karin Svenning är inte förvånad över Polisorganisationskommitténs förslag att organisera polisen som en myndighet. Och det är nog inga medlemmar heller tror hon.

− Men vi ska inte tro att bara för att polisen får en ny organisation, så är alla problem lösta. Och det är klart att det här förslaget skapar oro ute i landet. Det har ju pratats om centraliseringar.

Själv är hon för dagen mest orolig för de beslut och de diskussioner som nu pågår parallellt på olika håll i myndigheterna. Exempelvis sker just nu en översyn av länskommunikationscentralerna och det pågår diskussioner om att dra ner på antalet telefonväxlar. Dessutom talas om att lägga ut viss IT-verksamhet utanför organisationen.

− Vi vill att arbetsgivarna väntar med dessa beslut tills vi fått klara besked om hur det blir. De här frågorna bör harmoniseras med varandra. Det är dumt att ta beslut som inte passar in i den nya organisationen.

Enligt Karin Svenning kommer alla anställda att bli påverkade av en organisationsförändring, direkt eller indirekt. ST arbetar nu tillsammans med de andra fackliga organisationerna inom polisen, och med hjälp av en organisationskonsult, för att analysera konsekvenserna av kommitténs förslag.

− Tillsammans kan vi vara en viktig part i att genomförandet blir så bra som möjligt, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA