ST: Personalbrist hotar säkerheten
Personalen ägnar allt mer tid åt administration vilket går ut över behandlingen på statens ungdomshem. Det menar facket, som inte tror att knivdådet på Tuna ändrar något.
Thomas Glimskog är arbetsplatsombud på distans för ett tiotal ST-medlemmar på det statliga ungdomshemmet Tunagården i Malmö. Han har under måndagen varit i kontakt med flera fackliga kolleger med anledning av söndagens dödsfall.
– Den fråga man direkt ställer sig handlar om personaltäthet och bemanning. Från den fackliga sidan ser vi att det hela tiden har varit nedskärningar och neddragningar på personal, samtidigt som de administrativa uppgifterna ökar. Min uppfattning är att tiden med eleverna minskar. En anställd kanske är tvungen att skriva minnesanteckningar när man egentligen borde ägna sig åt eleverna. Man stjäl behandlingstid för att effektivisera.
Mer tid med ungdomarna ger bättre personkännedom, resonerar Thomas Glimskog. Det ökar i sin tur möjligheten att läsa av eleverna och kanske förebygga våldsamma situationer innan de uppkommer. Dessutom mår eleverna bättre om de får uppmärksamhet.
Så här dagen efter den tragiska händelsen har Thomas Glimskog svårt att sia om framtiden. I första hand måste de anställda få hjälp att hantera chocken, och övriga pojkar på Tuna behöver få fortsatt vård i någon form. Vad gäller personaltätheten hyser han föga förhoppning om att dödsfallet får några långsiktiga effekter.
– Jag tror inte det, om jag ska vara helt ärlig. Det kommer så klart att bli en het debatt kring det ett tag framöver. Men som det ser ut i dag tror jag inte att myndigheten kommer att öka bemanningen. Man tar det på största allvar, men sedan glöms det snabbt bort.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.