ST oroar sig för säkerheten
Om personalen inte har rätt utbildning för att ta emot vapen under vapenamnestin kan skyddsombuden stoppa verksamheten, varnar ST.
Vapenamnestin inleddes 1 mars och väntas leda till att polisstationer runt om i landet får ta emot tusentals vapen och stora mängder ammunition under de tre månader amnestin varar. De som lämnar in vapen får vara anonyma, och det mesta av hanteringen kommer att ske i vanliga receptioner.
– Det kan komma in många personer som inte har någon vapenvana, säger Lena Bogren Ovaska, lokal ST-ordförande vid polisen i Gävleborg. Dessutom sammanfaller amnestin med högsäsongen för passbeställningar, och det gör att vi har extra många besökare.
Hon är orolig för säkerheten för både anställda och besökare. Flera medarbetare är nyanställda och har inte hunnit få tillräcklig utbildning om vapen och ammunition, menar hon.
Bo Gustavsson, STs arbetsmiljöansvarige inom Polisen, säger att skyddsombuden har en beredskap att stoppa verksamheten, lägga skyddsstopp, om personal utan adekvat utbildning får i uppdrag att ta emot vapen eller om det kommer in sprängmedel som inte kan hanteras på rätt sätt.
Lena Bogren Ovaska poängterar att problemen inte bara beror på arbetsgivaren.
– Hela beslutet om den här amnestin kom i slutet av januari. Med tanke på säkerheten är det väldigt sent.
Det är tredje gången som regeringen utfärdar en vapenamnesti. Vid de två tidigare amnestierna, 1993 och 2007, lämnades sammanlagt nästan 30 000 vapen och 29 ton ammunition in på landets polisstationer.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.