ST missgynnat i löneförhandlingar

HÖGSKOLAN2013-02-08

Ledningen för Högskolan i Gävle ville inte förhandla med ST och Lärarförbundet om något utöver avtalets golv på 1,8 procent. Men Saco-medlemmarna på högskolan fick 2,4 och oorganiserade 2,1 procents lönehöjning.

De lokala förhandlingarna om löneökningar enligt avtalet 2010-2012 gick i stå när det var dags för den andra lönerevisionen i avtalet.

– Det havererade direkt, säger STs sektionsordförande Lars Borbos. Innan vi ens hade börjat förhandla sade arbetsgivaren att vi skulle ligga på oenighetsutrymmet, 1,8 procent.

Oenighetsutrymmet är den nivå på löneökningar som ska falla ut om parterna inte kommer överens i en förhandling.

Högskolans ledning hävdade därtill att de faktiska löneökningarna skulle hamna på endast 1,6 procent, eftersom revisionsperioden var kortare än ett år.

Arbetsgivaren hade dock redan gett 2,4 procent till anställda som är med i Saco-S och 2,1 procent till de fackligt oorganiserade.

– Det var ren facklig diskriminering, säger Lars Borbos. Dessutom hade arbetsgivaren lagt mer på Saco-S medlemmar i första lönerevisionen under avtalsperioden. Deras enda argument var att de har ett sifferlöst avtal. Det var självklart helt oacceptabelt för oss.

ST-sektionen och de övriga facken i förhandlingskartellen OFR, Offentliganställdas förhandlingsråd, övervägde att gå till lönenämnd. Men i november förra året kom en ny personalchef med en annan inställning än den tidigare.

– Nu ska löneprinciperna enligt det centrala avtalet gälla, och vi tror att vi kan få till seriösa förhandlingar och komma fram till en lösning inom kort, säger Lars Borbos.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Anders (ej verifierad) fre, 02/08/2013 - 21:22
Är det någon som är förvånad? De är en långsiktig strategi från arbetgivaren som verkar fungera utan att det blir ett j-a liv. Har själv hört kommentarer under lönerevisionen om att alla bör sjäva klara sin förhandling annars finns de en underton om att man inte är OK? Rätt in i kaklet när det blir så här.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA