Annons:

ST-medlemmar får miljonskadestånd

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-10-29

Försäkringskassan bröt mot turordningsreglerna när man bantade sin organisation för knappt tre år sedan. 21 felaktigt uppsagda ST-medlemmar får nu sammanlagt över 2,2 miljoner kronor i skadestånd.

Det var i början av 2007 som Försäkringskassan aviserade stora personalneddragningar till följd av minskade anslag och omorganisation. Hundratals anställda sades upp. Men Fackförbundet ST reagerade på de små turordningskretsarna; en snäv kretsindelning ger arbetsgivaren större möjlighet att välja vilka personer som blir övertaliga.

Totalt hittade ST 106 medlemmar i sju län där uppsägningarna enligt förbundet inte hade gått rätt till. Ungefär hälften avböjde av olika skäl att driva sitt fall gentemot den tidigare arbetsgivaren. Men efter närmare två års tvisteförhandlingar har Försäkringskassan nu medgett turordningsbrott i 21 fall.

Myndigheten betalar därför ett skadestånd om totalt drygt 2,2 miljoner kronor till de personer som berörs. Ett allmänt skadestånd på 40 000 kronor utgår till var och en. De som lidit ekonomisk skada genom arbetslöshet får dessutom ytterligare kompensation. Det största enskilda ekonomiska skadeståndet uppgår till närmare 480 000 kronor – pengar som till stor del går tillbaka till medlemmens a-kassa, men som i gengäld frigör nya a-kassedagar.

Den utdragna stortvisten är utan tvekan den största som STs förhandlande ombudsman Lennart Engquist har hanterat i sin fackliga karriär; den har utgjort hans huvudsakliga arbetsuppgift de senaste två åren. Även STs båda förbundsjurister har ägnat tvisten mycket tid. Ombuden har läst en mängd domar, och kartlagt arbetsuppgifter med hjälp av handläggare och förtroendevalda på Försäkringskassan. De har också rest runt och träffat de berörda medlemmarna.

– Vi har pratat med alla, och träffat nästan alla personligen. Vi har haft en oherrans massa telefonsamtal. Vi gör ju ingenting utan att medlemmarna är med på vagnen, säger Lennart Engquist.

Sedan Försäkringskassan erkänt turordningsbrott har han och kollegerna även samlat omfattande dokumentation om hur de drabbade medlemmarna har försörjt sig sedan uppsägningarna, för att fastställa ekonomisk skada. Att tvisten skulle ta sådan tid hade Lennart Engquist inte trott. Men han är glad att slippa Arbetsdomstolen, som hade varit nästa instans.

– Det hade blivit väldigt tufft för många, säger han. Och tagit ännu mer tid.

En del av skadan hade kanske kunnat undvikas om arbetsgivaren hade varit bättre på att förhandla enligt medbestämmandelagen, menar ST. Att begära skadestånd även för den delen skulle teoretiskt sett vara möjligt. Men för ST är det minst lika viktigt hur slutdokumentet nu formuleras, inte minst för det fortsatta partssamarbetet på Försäkringskassan.

– Vi vill gemensamt utvärdera och dra lärdom av det som hänt, och få med det i protokollet, säger Lennart Engquist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA