ST: Lönefelet måste granskas nu

LÖNER2013-10-02

STs ordförande Britta Lejon är kritisk till hur myndigheterna och Arbetsgivarverket hanterat problemet med en bugg i lönesystemet Palasso. Felet har lett till att många långtidssjuka har fått för lite ersättning. En framtida kompensation kan också stoppas av preskriptionsregler.

Som Publikt har avslöjat har lönesystemet Palasso, som omkring 150 myndigheter använder, haft en bugg som stoppat vissa långtidssjukas ersättningar för rörliga tillägg. Felet har funnits under åren 1997-2010 och upptäcktes av en sjukskriven polis 2005. Rikspolisstyrelsen betalade i våras ut åtta miljoner kronor till 600 drabbade inom polismyndigheterna.

Men hur många långtidssjuka på andra myndigheter som fått för lite ersättning vet ingen. När Publikt kontaktat myndigheter som SMHI, Skatteverket och Statens institutionsstyrelse har dessa inte varit medvetna om problemet.

Dessutom finns en preskriptionstid på tio år, vilket innebär att långtidssjuka förlorar rätten till kompensation allt efterrsom tiden går.

– Att det finns en preskriptionstid innebär att alla myndigheter nu måste sätta sig och gå igenom det här, anser STs förbundsordförande Britta Lejon. Det är säkert ett omak, men man får hoppas att det finns ett vettigt avtal med leverantören så att man kan debitera kostnaderna.

Hon tycker att det är obegripligt att ett sådant här fel kan uppstå och förbli olöst under så lång tid.

– När polisen upptäckte felet borde de ha tagit kontakt med Arbetsgivarverket och varnat alla myndigheter.

Men på Arbetsgivarverket slår man ifrån sig.

– Det är inte vår fråga, vi har inget med myndigheternas datasystem att göra, säger Arbetsgivarverkets informationschef Lars Andrén.

Britta Lejon ser svaret som symptomatiskt för ett bristande intresse för myndighetsstyrning hos både Arbetsgivarverket och regeringen.

– Och Arbetsgivarverket har kanske inget formellt ansvar i detta, men man borde se att man har en roll att spela. Det blir väldigt dyrt om man inte upptäcker fel, och konsekvenserna för våra medlemmar är oacceptabla.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Roger Andersson (ej verifierad) lör, 10/05/2013 - 09:14
Hoppas att Britta Lejon fortsätter att trycka på för att få denna fråga löst. Det handlar ju om pengar som ingår i lönebegreppet "månadslön". Skulle vilja träffa den personen som utan vidare struntar i om månadslönen på ett felaktigt sätt under flera månader/år har varit 2000 - 3000 mindre än den avtalade. Den nu aktuella frågan MÅSTE prioriteras och lösas på ett förtroendefullt sätt och de drabbade snarast ersättas. Medarbetare MÅSTE kunna lita på sin arbetsgivare och deras administrativa verktyg. Om inte så får det kosta.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA