Databugg har även drabbat barnlediga
Även föräldralediga kan ha gått miste om pengar på grund av felet i lönesystemet Palasso. Det bekräftar systemleverantören CGI. Nu kräver ST inom Polisen att också de föräldralediga ska kompenseras.
Buggen i lönesystemet Palasso har inte bara drabbat långtidssjuka. Även de som varit föräldralediga mellan 1997 och 2010 och haft rörliga tillägg kan ha gått miste om ersättningar de haft rätt till.
Efter Publikts avslöjande i nummer 11-2013 har leverantören CGI bekräftat för sina kunder att det funnits ett »tolkningsfel« i systemet och att det även omfattar beräkning av ersättningar till föräldralediga.
Inom Polisen, som redan har kompenserat 600 långtidssjukskrivna, har arbetsgivaren ännu inte bestämt hur man ska gå till väga när det gäller dem som varit föräldralediga. Först ska frågan diskuteras med facken. Det gäller också de tidigare långtidssjukskrivna som har slutat eller gått i pension, förklarar Eva Sjöberg som är HR-strateg på Rikspolisstyrelsen. Det handlar om »ett komplext identifieringsarbete«, skriver hon i ett mejl till Publikt.
ST kräver att arbetsgivaren ska kompensera även föräldralediga och dem som slutat.
– Vi har lämnat in en formell begäran om överläggning. Vi begär att de ersätter alla som har drabbats, och att det görs nu, säger Karin Svenning som är ordförande för ST inom polisväsendet.
Efter Publikts avslöjande har flera andra myndigheter börjat undersöka om de har medarbetare som gått miste om ersättning på grund av datafelet.
Även CGI har fått frågor om detta, bekräftar Malin Westlund, som är företagets presskontakt.
CGI har nu lagt ut information om felet på sin kundwebb.
Där hänvisar man till att det »under specifika omständigheter« lett till »avvikelser i ersättningar för ett fåtal kunders medarbetare med en komplex ersättningsbild kring rörliga tillägg«.
Örjan Persson, ansvarig chef för CGIs Palassoverksamhet, hänvisar Publikts frågor till företagets PR-avdelning och Malin Westlund.
Hur kan ni vara säkra på att felet är så ovanligt som det framställs av er?
– Det är vår bild att det bara gäller ett fåtal kunder under specifika omständigheter, säger hon till Publikt.
Någon närmare förklaring kan Malin Westlund inte ge, men hon hävdar att dialogen med kunderna bekräftar att det handlar om en liten avvikelse.
Felräkningen består i att de rörliga tilläggen för sjuka och föräldralediga inte följt med över årsskiften. Men Malin Westlund tror inte att så många föräldralediga kan ha gått miste om pengar, eftersom det enligt henne är ovanligt att ledigheten tas ut över årsskiften.
Publikt frågar också varför det enligt CGI bara är de med en »komplex ersättningsbild kring rörliga tillägg« som är berörda.
Frågan besvaras i ett mejl: »Det vi menar är att de flesta av våra kunder inte har rörliga tillägg och att i de fall då det uppstått avvikelser i ersättningar handlat om ett fåtal kunders medarbetare vilka haft många rörliga tillägg. Att vi beskrev detta som ›komplext‹ kanske var förvirrande.«
Felet handlar om miljonbelopp
- Ett fel i statens lönesystem Palasso upptäcktes inom Polisen 2005.
- Felet fanns i systemet från 1997 och rättades till 2010.
- Anställda som varit sjukskrivna eller föräldralediga under perioden kan ha förlorat rörliga tillägg som enligt avtalet ska räknas upp från föregående år. Felet gjorde att beloppen inte följde med över årsskiftena.
- Hittills har 600 polisanställda kompenserats med sammanlagt åtta miljoner kronor.
- 150 myndigheter använder Palasso. Flera av dem undersöker nu om deras anställda kan ha gått miste om ersättning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.