ST kritiskt till ny lag om ledighet

REMISS2009-08-10

ST är emot att det införs en kvalifikationstid för rätten till facklig utbildning. Förbundet vill dessutom att arbetsgivaren även forsättningsvis ska informera facket när en begärd studieledighet skjuts på framtiden.

Av:  Eva Spira

Fackförbundet ST har yttrat sig över förslaget att slå ihop flertalet ledighetslagar till en enda lag. Det gäller bland andra studieledighetslagen, rätten till ledighet för svenskundervisning för invandrare, rätt till ledighet för att bedriva näringsverksamhet, rätt till ledighet för vård av närstående och rätt till ledighet för föreningsuppdrag.

Utredningen föreslår att den kvalifikationstid som i dag gäller vid ledighet för studier även ska omfatta ledighet för facklig utbildning. Det innebär att man ska ha varit anställd hos arbetsgivaren minst sex månader eller sammanlagt minst tolv månader de senaste två åren för att få rätt att ta ledigt för att delta i en facklig utbildning.

ST är emot förslaget och skriver att den enda motiveringen utredningen presenterar är att samma regler så långt möjligt bör gälla all typ av ledighet.

”Som ST ser det är det uppenbart att den som med stöd av förtroendemannalagen utses till facklig förtroendeman också ska ha rätt till den utbildning som krävs för uppdraget”, skriver ST i sitt yttrande.

Förbundet är också kritiskt mot att arbetsgivare inte längre ska vara skyldiga att informera facket när en begärd studieledighet eller delledighet enligt föräldrigledighetslagen senareläggs.

”Ett utmärkande drag i svensk arbetsrätt är att den innehåller såväl materiella regler som regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagarnas fackliga organisationer i frågor som är viktiga för medlemmarna. Detta är en ordning som omvittnat fungerar väl. ST kan inte se att det finns något hållbart skäl för att ändra på denna ordning i dessa fall”, heter det i yttrandet.

ST motsätter sig också förslaget att arbetsgivaren inte ska behöva meddela en arbetstagare om denne beviljats ledighet för att bedriva näringsverksamhet. Den som inte fått något besked en månad innan ledighetens början ska kunna utgå från att den är beviljad.

I stället borde arbetsgivaren avge ett konkret svar, anser ST.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA