Annons:

ST kritiskt till låg anslagsuppräkning

STATSFÖRVALTNING2018-04-17

Nästa års genomsnittliga uppräkning av de statliga myndigheternas anslag blir ungefär en procent, enligt Arbetsgivarverket. Det påverkar bland annat utrymmet för löner. Både ST och Arbetsgivarverket är kritiska.

Inför varje år bestämmer regeringen hur mycket myndigheternas förvaltningsanslag ska räknas upp för att kompensera för prisökningar på löner, lokaler och förvaltningskostnader. Det brukar kallas pris- och löneomräkning.

Enligt vårpropositionen som presenterades i går blir uppräkningen för löner, lokaler samt övriga förvaltningskostnader 0.65, 1.18 respektive 1.72 procent för 2019.

Det innebär att förvaltningsanslagen för de statliga myndigheterna skrivs upp med omkring 4 miljarder kronor.

Enligt Arbetsgivarverket innebär det att en myndighet med en genomsnittlig resursmix mellan löner, lokaler och övrigt, får en uppskrivning av förvaltningsanslaget på cirka 1 procent.

STs ordförande Britta Lejon är kritisk.

– Det är en väldigt låg uppräkning för 2019, särskilt lönedelen som är i underkant. Fortsätter man på den här vägen så kommer det bli ännu svårare att rekrytera medarbetare till den statliga sektorn.

ST anser också att hela systemet behöver ses över och moderniseras, så att det blir mer förutsägbart för myndigheterna.

Även Arbetsgivarverket ifrågasätter storleken på uppskrivning av förvaltningsanslagen 2019.

”Även om vi haft relativt måttliga ökningar av löner och priser i ekonomin så är det en ganska svag kompensation och uppskrivning av anslagen. Detta utgör ett viktigt ingångsvärde för den framtida verksamheten inom statsförvaltningen och det innebär sannolikt att flera verksamheter kommer att ställas inför pressade resurser”, kommenterar Arbetsgivarverkets chefsekonom Roger Vilhelmsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Löner
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA