Annons:

ST efterlyser mer pengar till omlokaliseringarna

BUDGETEN2018-04-16

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är den enda av de myndigheter som ska omlokalisera verksamhet som får extrapengar i vårbudgeten. ”Det är otillräckligt för MUCF och ett jättebekymmer att de andra omlokaliseringsmyndigheterna inte får något tillskott”, säger STs ordförande Britta Lejon.

Det är inga stora nyheter i vårändringsbudgeten för de statliga myndigheternas räkning. Som regeringen aviserat tidigare får Polisen 200 miljoner kronor extra 2018. Pengarna ska främst användas till skyddsutrustning som ska öka förmågan att ingripa mot organiserad brottslighet och terrorism. Men Polisen ska också stärka sin kompetens och utredningsförmåga vad gäller sexualbrott.

– Det är naturligtvis jättebra att Polisen får mer pengar och att man ska öka antalet medarbetare de närmaste åren. Men även andra myndigheter behöver växa för att möta den växande befolkningen, och Sverige består inte enbart av hårda frågor, säger Britta Lejon.

Hon är också kritisk till att de myndigheter som ska omlokaliseras inte får något tillskott för sina flyttar. Undantaget är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som får tre miljoner kronor extra för flytten till Växjö.

– Det är ett jättebekymmer. Det kommer inte att gå.

I efterdyningarna av #metoo får Arbetsmiljöverket 25 miljoner kronor för att stärka arbetet mot sexuella trakasserier och för den regionala skyddsombudsverksamheten.

– Det är bra. Det är också viktigt att öka anställningstryggheten, inte minst för att våga larma om oegentligheter och sexuella trakasserier.

Övriga nyheter på myndighetsområdet är att Statens servicecenter får 8 miljoner kronor för att kunna förbereda sig för att ta över ansvaret för den lokala servicen på servicekontoren.

Den största posten i vårändringsbudgeten, 4,9 miljarder kronor, går dock till högre ersättningar än beräknat till kommunerna för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn och unga.

När det gäller den ekonomiska vårpropositionen, som tar upp Sveriges ekonomi och arbetsmarknadsläge, uttryckte finansminister Magdalena Andersson, S, på morgonens presskonferens att den svenska modellen levererar.

– Ekonomin är stark, arbetslösheten har sjunkit, en kvarts miljon människor går till jobbet. Vi har i år den lägsta statsskulden sedan 1977. Det ger Sverige muskler den dagen då konjunkturen vänder.

Magdalena Andersson konstaterade att Sverige har den högsta sysselsättningsgraden som EUs statistikbyrå någonsin uppmätt och att 250 000 svenskar har fått jobb under mandatperioden.

Samtidigt aviseras en satsning på fler sommarjobb för unga och bättre Svenska för invandrare, SFI. 

– Att kunna svenska är nyckeln in på arbetsmarknaden, och också in i det svenska samhället, sade hon på dagens presskonferens.

Britta Lejon, STs ordförande.
Bild: Casper Hedberg
Britta Lejon, STs ordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Statsbudgeten
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA