ST kritiskt till forskningsproposition
Regeringens forskningsproposition innebär att den akademiska friheten inskränks, menar ST i ett pressmeddelande. ”Det största hotet mot den akademiska friheten är beroendet av extern finansiering och ökad politisk styrning”, betonar STs ordförande Britta Lejon.
I forskningspropositionen har regeringen bland annat föreslagit att 6,5 miljarder kronor ska satsas på fri forskning och innovation. Regeringens avsikt är att konkurrensutsätta de höjda anslagen för att ”premiera excellent forskning”.
”Att konkurrensutsätta anslagen är en tydlig signal”, kommenterade utbildningsminister Johan Pehrson, L, när regeringens förslag presenterades.
Nu kritiserar ST stora delar av regeringens förslag. Forskningspropositionen är en satsning på minskad akademisk frihet, skriver ST i pressmeddelandet. Enligt ST minskar lärosätenas och forskarnas eget inflytande över vilken forskning som ska bedrivas när de externa och politiskt styrda forskningsanslagen får större betydelse. ST hade hellre sett en större satsning på direkta anslag till lärosäten, och åtgärder för att stärka anställningstryggheten för fler forskare.
”Regeringens egen expertmyndighet UKÄ har visat att det största hotet mot den akademiska friheten är beroendet av extern finansiering och ökad politisk styrning. Det är dessvärre precis det som regeringens forskningsproposition innehåller”, understryker Britta Lejon i pressmeddelandet.
ST konstaterar att de extra medel som tillförs de statliga forskningsfinansiärerna går till politiskt utpekade tematiska områden och satsningar. Men utrymmet för breda, öppna utlysningar där forskarna prioriterar vad som ska undersökas ökar inte.
”Regeringen säger sig värna om akademisk frihet, men i handling går de i motsatt riktning. Vi saknar också åtgärder för att rätta till underfinansieringen av humaniora och samhällsvetenskap, och tryggare karriärvägar för forskare”, kommenterar EvaLena Moser, ordförande för ST inom universitets- och högskolesektorn, forskningspropositoinen.
ST ser också stora risker för arbetsrättsliga, villkorsmässiga och arbetsmiljöinriktade svårigheter med regeringens förslag att öppna upp för förenade anställningar mellan lärosätena och hela arbetsmarknaden. Det kan ge resursstarka företag möjligheten att köpa sig inflytande över forskning, undervisning och tillsättning av akademiska lärar- och forskartjänster.
”Förslaget kommer med stora risker och är mycket svagt underbyggt i den kortfattade promemoria som presenterades i våras”, skriver ST i pressmeddelandet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.