Britta Lejon.
Bild: Andy Phrat
Britta Lejon.

ST kritiskt till förändrat anställningsskydd

ARBETSRÄTT2020-06-01

Las-utredningens förslag får hård kritik från STs förbundsordförande Britta Lejon. ”Om det här blir verklighet finns inte längre anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad”, säger hon till Publikt.

Under måndagen lämnade utredaren Gudmund Toijer över förslag om förändringar i anställningsskyddet till regeringen.

Förslagen hade läckt i förväg och har redan kritiserats rejält av fackliga företrädare. De handlar bland annat om att fler personer ska kunna undantas från turordningsregler vid arbetsbrist.

Grundregeln är att den med längst anställningstid sitter säkrast vid uppsägningar. I nuläget kan två personer undantas från det, men bara om företaget har tio eller färre anställda. Enligt det nya förslaget ska fem personer kunna undantas och det ska gälla alla arbetsgivare oavsett storlek.

Utredaren föreslår också att det ska bli enklare och billigare att säga upp på grund av personliga skäl, samt ger arbetsgivaren rätt att vid arbetsbrist bestämma mellan dem som har jobbat lika länge, i stället för att som i dag utgå från ålder.

För företag med färre än 15 anställda föreslås även att det inte längre ska bli möjligt att ogiltigförklara en uppsägning.

STs förbundsordförande Britta Lejon är rejält kritisk till utredningens förslag.

– För det första tycker vi att den här utredningen är ett ingrepp i partsmodellen och att den aldrig borde ha tillsatts. Nu när förslagen finns är det bara att konstatera att om det här blir verklighet finns inte längre anställningstryggheten på svensk arbetsmarknad, säger hon.

Utredaren Gudmund Toijer förklarade efter att han lämnat över förslaget till regeringen att man har försökt tillgodose intressen från både arbetsgivare och arbetstagare. Den föreslår bland annat en skyldighet för arbetsgivare att erbjuda kompetensutveckling till anställda och ökade möjligheter att övergå från visstids- till tillsvidareanställning. Men arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, anser att utredningen misslyckats med att hitta en balans mellan båda sidor.

”Jag kan konstatera att den inte lever upp till kravet på att balans mellan parterna ska upprätthållas. Det var en viktig del av både överenskommelsen i januariavtalet och i de direktiv som vi har gett till utredningen. Där lever utredningen inte upp till det kravet. Det är en kraftig slagsida till arbetsgivarens fördel”, kommenterar Eva Nordmark i en intervju med Dagens Nyheter.

Britta Lejon håller med om att det finns en kraftig obalans i utredningens förslag.

– Förbättringarna för arbetstagare är väldigt små, och verkligen inte värda de gigantiska försämringar som finns i de andra förslagen, säger hon.

Översynen av anställningsskyddet har drivits på av Centerpartiet och Liberalerna och var en viktig del i januariavtalet. Förslagen är tänkta att träda i kraft genom lagstiftning år 2022 om inte fack och arbetsgivare själva lyckas komma överens om ändrade regler under hösten. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA