ST kritiserar snäva tidsramar för reform

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-01

Arbetsförmedlingens egna förslag om hur myndigheten ska arbeta i framtiden väcker skepsis från fackligt håll. ”Jag tror inte det går att genomföra det här inom den här tidsperioden”, säger Fredrik Andersson, ordförande för ST inom Arbetsförmedlingen, till Publikt. Han hoppas att politikerna ska inse att de går för fort fram med reformeringen av myndigheten.

Enligt de planer för Arbetsförmedlingens omstöpning som regeringen kommit överens om med Centern och Liberalerna ska reformerna vara genomförda 2021. Fredrik Andersson tycker tidsramen är alldeles för snäv.

– Det system man har i Australien, som utredningen hämtat många idéer från, där har man jobbat åtta-tio år för att genomföra det. Det är inte rimligt att vi ska klara det på två år, säger han.

Han tycker att det finns en övertro på vad man kan uträtta med digitalisering.

– Det är som att man tror att det ska sköta sig självt. Det förutsätter att allt det digitala faktiskt funkar. Det gör det inte i dag. Det är en sak att tala om ett idealtillstånd där allting funkar. Men där är vi ju inte heller, säger han.

Han konstaterar att förslagen innebär att i stort sett alla arbetsuppgifter ska läggas ut på andra utförare. Det kommer nästan inte att bli något kvar av den tidigare rollen som arbetsförmedlare.

– Det här förslaget kan få medarbetare att känna att det inte blir något kvar och tänka att det är lika bra att söka sig någon annanstans. Jag förstår att medlemmarna blir oroliga när man ser en sådan här analys. Man vet inte vad som kommer att bli kvar. Det blir ett helt annat jobb än det man sökte sig till, konstaterar Fredrik Andersson.

Han konstaterar att samtidigt som omställningen pågår ökar trycket på arbetsmarknaden. Arbetsförmedlingen har fler inskrivna i år än förra året, och samtidigt är landet på väg in i en lågkonjunktur. Det är många som kommer att komma i kläm.

– Det finns en stor grupp som varit inskrivna i fem-tio år. Vem ska jobba med dem? Vad är egentligen vinsten med att privatisera allting? Jag tror inte att det är kostnadseffektivt. Jag tror inte det blir billigare. Jag tror inte att det kommer att fungera, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Mikael (ej verifierad) tis, 11/05/2019 - 03:52
Är det medlemmarnas åsikter och antaganden som framförs? Eller är det Fredrik Anderssons privata åsikter och profetior? Som medlem så håller iaf inte jag med och jag skulle gärna se att de fackliga företrädarna också hade någon substans i det som framförs då man ju representerar medlemmarna men där har man ju tyvärr gått vilse uppenbarligen.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA