Annons:

En statlig utredare ska undersöka om kommunerna kan hjälpa Arbetsförmedlingen med vissa uppgifter, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
En statlig utredare ska undersöka om kommunerna kan hjälpa Arbetsförmedlingen med vissa uppgifter, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, S, på en presskonferens.

Kommuner kan få möjlighet att förmedla jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-10-30

En statlig utredare ska undersöka om, och i så fall hur, kommunerna kan bli leverantörer till Arbetsförmedlingen, meddelade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark på en presskonferens.

Eva Nordmark, S, planerar att ställa sig på talarpodiet för att redovisa läget för Arbetsförmedlingens omstöpning löpande, fram till dess att omdaningsprocessen är klar 2022, sade hon på en presskonferens under onsdagen.

I det som då alltså är den första av ett antal kommande lägesrapporter betonade arbetsmarknadsministern det hon sagt ett antal gånger sedan hon tillträdde för snart två månader sedan – att det är ”viktigt att det fortsatta reformarbetet sker under ordnade former”.

Eva Nordmark påpekade också att myndigheten har haft en tuff tid, med budgetneddragningar, lokalkontorsnedläggningar och varsel av ett antal tusen medarbetare.

– Att vi nu får en myndighet som fungerar i praktiken, det är mitt viktigaste uppdrag, sade Eva Nordmark på presskonferensen.

Regeringen tillsätter nu en utredning med uppgiften att klargöra om och i så fall hur kommunerna kan bli leverantörer till Arbetsförmedlingen när myndigheten stöps om. Det kan exempelvis bli aktuellt på de ställen där det kan vara svårt att hitta andra aktörer som kan matcha de arbetssökande mot arbetsmarknaden, förklarade Eva Nordmark för TT efter presentationen.

Redan i går presenterade hon planerna på en utredning av kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken i en debattartikel i Dagens Nyheter. I artikeln slår Eva Nordmark fast att ansvaret fortsatt kommer att ligga på staten. ”Kommuners eventuella medverkan är frivillig och sker på uppdrag av och med ersättning från Arbetsförmedlingen”, skriver hon.

Utredaren ska fokusera på de juridiska aspekterna, och undersöka vad regelverket faktiskt tillåter när det kommer till att göra kommunerna till Arbetsförmedlingens leverantörer av ”arbetsmarknadspolitiska insatser”, enligt Eva Nordmark.

I artikeln framhåller arbetsmarknadsministern också att Arbetsförmedlingen även i fortsättningen och under omstöpningsprocessen ska finnas i hela landet, trots nedläggningen av omkring 130 lokalkontor. I det sammanhanget tar hon också upp de statliga servicekontorens roll. ”Det ska vara möjligt för arbetssökande att vid behov ha personliga möten med Arbetsförmedlingen i princip i alla kommuner i landet, så att långa resor för arbetssökande undviks”, skriver hon.

På presskonferensen tog Eva Nordmark även upp den rapport som Arbetsförmedlingen ska presentera på fredag denna vecka, med myndighetens analys av förutsättningarna att genomföra den pågående omstöpningen.

– Jag vill vara tydlig med är att när vi får den här rapporten så kommer jag att se till att vi har ordentlig samverkan kring den, sade hon på pressträffen.

Eva Nordmark avser att hålla samtal om rapportens innehåll med både arbetsmarknadens parter och andra intressenter för att samla in de synpunkter som finns kring det fortsatta omstöpningsarbetet, förklarade hon.

Eva Nordmark betonade på presskonferensen att det som presenterades, inklusive utredningen om kommunernas roll i den statliga arbetsmarknadspolitiken, är ett resultat av förhandlingar mellan de partier som står bakom det så kallade januariavtalet – Centerpartiet, Liberalerna och regeringspartierna.

– Vi har jobbat fram det här tillsammans, sade hon på presskonferensen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA