"Gör ett omtag i reformprocessen"

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-11-05

Det är dags att några vuxna i rummet kliver in och kräver ett omtag i processen kring Arbetsförmedlingens reformering, skriver Lars Calmfors i en debattartikel i Dagens Nyheter.

När alla kan skylla på varandra blir det oklart vem som egentligen har ansvaret för processen. Det är uppenbart att den pågående förändringsprocessen för Arbetsförmedlingen är dysfunktionell, skriver Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi och forskare vid Institutet för näringslivsforskning.

”Den nuvarande arbetsmarknadspolitiken monteras ner innan det finns någon ny att sätta i dess ställe. På grund av budgetneddragningar har förmedlingskontor snabbt fått avvecklas. Personal har tvingats sluta och andra har själva valt att gå”, skriver Lars Calmfors.

Eftersom de arbetsmarknadspolitiska insatserna dras ned i en vikande konjunktur går en del av de privata utförare som ska ta över på knäna, därför att Arbetsförmedlingen under övergångsprocessen tvingats minska sin upphandling. Nu riskerar ansvaret för många arbetssökande som står långt från arbetsmarknaden att skyfflas över på kommunerna, som har dåliga förutsättningar att axla det, skriver Lars Calmfors.

”Det är helt enkelt dags för några vuxna att stiga in i rummet och göra ett omtag. För det första bör tiden för reformprocessen utsträckas med några år. För det andra bör målet för reformen omprövas. All rustning och matchning bör inte överlåtas till privata utförare utan Arbetsförmedlingen bör permanent kunna ha kvar sådan verksamhet också i egen regi”, skriver Lars Calmfors.

Redan när januariavtalet ingicks var det uppenbart att reformeringen av Arbetsförmedlingen var för drastisk och snabb, anser Lars Calmfors:

”Det borde ligga i alla parters intresse att ompröva strategin och göra förändringarna mer gradvis och genomtänkt. Januariavtalet får inte bli en tvångströja som låser fast reformprocessen på en kollisionskurs med verkligheten.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA